• Lumea in Stiri

La multi ani, Hubble/FOTO+VIDEO


În urmă cu 31 de ani, la 24 aprilie 1990, primul telescop spaţial construit de oameni, Hubble (denumit astfel după astronomul american Edwin Hubble), a fost lansat de naveta spaţială Discovery, şi plasat pe orbită la o distanță de 570 de kilometri deasupra Terrei. Rezultat al colaborării dintre NASA şi Agenţia Spaţială Europeană, Hubble a transmis la început, însă, imagini neclare ale stelelor, înconjurate de halouri mari de lumină difuză. Era vorba despre un "microdefect" de construcţie - marginile oglinzii primare a telescopului erau şlefuite prea plat, diferenţa fiind de o fracţiune din grosimea unui fir de păr. Deşi perfect netedă, oglinda nu putea concentra lumina într-un singur punct.


Faptul că acest telescop a fost construit pentru a putea fi modernizat pe orbită, a oferit soluţia problemei aparent fără rezolvare.Misiunea telescopului Hubble a fost să scruteze timp de cel puţin 15 ani cele mai îndepărtate colţuri ale Universului vizibil.


Hubble şi-a depăşit cu mult obiectivul, anul acesta împlinindu-se 31 de ani de la lansarea sa pe orbită. O perioadă în care a realizat aproape 2 milioane de observaţii, folosite de astronomii care au scris zeci de mii de lucrări.

Acum Hubble a îmbătrânit, NASA nu a mai programat nicio altă misiune de reparaţii sau de înlocuire a echipamentelor telescopului.
Chiar şi aşa, o echipă dedicată de ingineri şi oameni de ştiinţă lucrează continuu pentru a-l menţine funcțional.

De-a lungul anilor, de la Hubble oamenii de știință au aflat cum cresc galaxiile, cum


se nasc și mor stelele și unde sunt găurile negre.

Telescopul Hubble ne-a modificat în mod fundamental percepţia asupra Universului şi sigur o să ne mai facă surprize.

Mulțumim, Hubble!