• Lumea in Stiri

La Verona a fost descoperit un Pompei in miniatura


O clădire din perioada Romei Antice, comparată de arheologi cu 'un Pompei în miniatură', a fost descoperită în urma excavărilor organizate în locul în care se află un fost cinematograf din Verona, în nordul Italiei, scrie cotidianul britanic The Guardian.Descoperirea a fost făcută în timpul săpăturilor din subsolul cinematografului Astra, care este renovat după ce a fost abandonat timp de 20 de ani.

Cu ''fresce magnifice pe ziduri'', clădirea din secolul al II-lea e.n., ''evocă un Pompei în miniatură'', a spus administratorul departamentului de arheologie din Verona.


Nu se ştie încă ce rol a avut clădirea, dar experţii cred că aceasta ar fi supravieţuit unui incendiu care a dus la prăbuşirea acoperişului, întrucât printre fragmentele descoperite s-au găsit şi resturi de mobilă din lemn carbonizate.

În ciuda incendiului, ''cadrul a fost conservat intact, la fel și culorile magnifice ale frescelor de pe ziduri".


Modul în care a fost descoperită clădirea, precum şi dovezile referitoare la incendiul care a mistuit-o sunt oarecum asemănătoarea anticului Pompei, oraşul distrus de erupţia vulcanului de pe muntele Vezuviu în anul 79 e.n.

Descoperirea vine la un an după ce o podea din mozaic din perioada romană, într-o stare perfectă de conservare, a fost descoperită în apropiere de Verona. Plăcile multicolore, găsite sub rădăcinile unor plante de viţă-de-vie, fac parte din fundaţia unei vile romane, ale cărei ruine au fost descoperite în urmă cu un secol într-o regiune deluroasă din apropierea oraşului Negrar di Valpolicella. Vila ar fi datat din secolul al III-lea e.n.


sursa foto: The Guardian


67 views0 comments