• Lumea in Stiri

Larry sarbatoreste 10 ani in Downing Street

Updated: Feb 16, 2021


Motanul Larry, prima felină din Marea Britanie care a primit titlul de "Chief Mouser" ("prinzător şef de şoareci"),sărbătorește luni 10 ani în Downing Street.


Era 15 februarie 2011 când pisicuţa cu blană tărcată şi pete albe, care avea pe atunci patru ani, a pus pentru prima dată lăbuţa în biroul premierului britanic.

De-atunci s-au succedat trei premieri şi Marea Britanie a parcurs calea dificilă a Brexitului. Între timp, felina care provine dintr-un adăpost londonez pentru animale abandonate, a ţinut tot timpul frâiele puterii, în ciuda faptului că, după un început promiţător, abilităţile sale de a vâna şoareci au lăsat mult de dorit, scrie BBC.

Diplomaţia lui Larry, bazată, fără îndoială, pe "soft power", "a cucerit inimile cetăţenilor britanici", explică o notă din Downing Street, dar şi pe cele ale jurnaliştilor, care nu au pierdut nicio ocazie pentru a-i oferi mângâieri şi gustări şi a-i prezenta excesele ocazionale, cum ar fi luptele pentru supremaţie cu Palmerston, pisica de la Foreign Office, care anul trecut a abandonat politica pentru a se retrage la ţară.

Relaţiile cu liderii mondiali sunt fluctuante. Dacă Larry s-a lăsat mângâiat de fostul preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama, relaţia cu succesorul acestuia, Donald Trump a fost ceva mai complicată, Larry adăpostindu-se sub limuzina fostului preşedinte american, de unde a refuzat să mai plece- o atitudine care, probabil, l-ar fi făcut mândru chiar şi pe Winston Churchill.


Cu toate că şi-a obişnuit publicul cu o tăcere demnă, Larry şi-a deschis sufletul într-o biografie, "The Larry Diaries", semnată de jurnalistul James Robinson, şi se mândreşte cu un profil neoficial de Twitter, @ Number10cat, urmărit de peste 433 de mii de persoane.

Intervievat de France Presse, administratorul profilului a declarat că este un simplu purtător de cuvânt şi că se limitează să raporteze fidel gândurile lui Larry.

"Primul lucru pe care ţin să-l reamintesc este că eu locuiesc aici permanent, politicienii doar coabitează cu mine până când sunt concediaţi", avertizează felina, care precizează "mai devreme sau mai târziu toată lumea va înţelege că eu sunt cel care comandă aici".


19 views0 comments