• Lumea in Stiri

Larvele unei insecte intra, oficial, in farfuriile europenilor


Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat propunerea Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscaţi ca aliment nou. Termenul ”viermi de făină” se referă la larvele insectei Tenebrio molitor. Această primă autorizare de introducere a insectelor pe piaţa Uniunii Europene ca alimente noi are loc în urma unei evaluări ştiinţifice riguroase efectuate de EFSA.

Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiţi sau produse pe bază de aluat.

Strategia „De la fermă la consumator” identifică insectele ca sursă alternativă de proteine care poate sprijini tranziţia Uniunii Europene către un sistem alimentar mai durabil. Milioane de oameni consumă deja zilnic insecte. În plus, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă şi foarte nutritivă, cu un conţinut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale- sunt printre justificările deciziei de astăzi.

Europa este un lider în ceea ce priveşte start-up-urile concentrate pe creşterea insectelor, după ce a inclus insectele pe lista alimentelor sustenabile. Autorităţile europene au alocat fonduri pentru cercetare şi facilităţi de producţie, iar blocul comunitar permite deja folosirea insectelor pentru hrana peştilor, câinilor şi pisicilor.


Câteva state membre ale Uniunii, inclusiv Finlanda, Belgia şi Olanda, permit deja vânzarea de alimente care conţin insecte în magazine. Aproximativ 2.000 de specii de insecte sunt folosite în dieta a aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume, însă mulţi consumatori din Europa vor trebui să depăşească, ceea ce Niccolo Manzoni, director la firma franceză Five Seasons Ventures, numeşte „ick factor”.


216 views0 comments

Recent Posts

See All