• Lumea in Stiri

Lectura- un obicei desuet


Generațiile livrești, care nu scoteau nasul din cărți, s-au schimbat. A mai rămas, e drept, originea cuvântului împrumutat din franceză, și el tot mai rar întrebuințat. Că doar nici cititul de cărți nu mai este la modă!


Interesul tot mai scăzut pentru lectură este confirmat și de un recent sondaj realizat la Paris în plină pandemie, când ne-am fi așteptat ca lectura să fi fost o opțiune luată serios în seamă. Dar cel puțin 1 din 10 francezi spune că în 2020 nu a citit nici măcar o carte, în timp ce peste 2 din 10 nu au cumpărat nicio carte nouă, potrivit datelor studiului publicat de Centre National du Livre.

''În pofida dinamicii încurajatoare a pieţii din sectorul de carte, observăm o reducere generală a numărului de cititori'', a comentat preşedintele centrului naţional al cărţii, Régine Hatchondo, citată într-un comunicat. Centrul deplânge ''o reducere a lecturii, cu siguranţă asociată restricţiilor impuse de criza sanitară''.

Studiul este realizat o dată la doi ani de institutul de sondare a opiniei publice Ipsos, rezultatele fiind publicate în mod tradiţional înainte ca Salonul Cărţii din capitala franceză, Livre Paris, să fie deschis. Acest eveniment a fost însă anulat pentru al doilea an consecutiv din cauza epidemiei de COVID-19.

Potrivit sondajului realizat în ianuarie, la care au participat 1.000 de persoane cu vârsta de la 15 ani în sus, 86% dintre francezi au citit cel puţin o carte în 2020, cu 8 procente mai puţin în comparaţie cu anul 2018.

''Probabil că francezii au vrut să înţeleagă mai bine lumea şi să descifreze criza prin care am trecut - au citit mai multe reportaje şi informaţii de actualitate, dar mai puţine romane şi cărţi practice '', consideră Centre National du Livre.


17 views0 comments

Recent Posts

See All