• Lumea in Stiri

Legende si obiceiuri de Sfantul Gheorghe


Într-o perioadă în care numărul prenumelor vine cu tot mai mulți Alex și Andreea și în care unii (puțini, ce-i drept) își botează pruncii Messi, Artista sau Televizor, numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe rămâne, totuși, în topul onomastic din România. În 23 aprilie, peste un milion de români își serbează ziua numelui. Cei mai mulți sunt bărbați, peste 700 de mii poartă numele de Gheorghe , George sau Gheorghiță, și cam la jumătate sunt doamne: Georgiana, Georgeta, Gheorghița sau Geta.

Există și numeroase localități în țară care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. Sfântul Gheorghe este totodată și ocrotitorul Armatei Române.

Sfântul Mucenic este unul dintre cei mai îndrăgiți de creștini, fiind ocrotitorul Moldovei, dar și patronul Angliei, Georgiei și al Moscovei. În Lituania, Sfântul Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar în unele regiuni ale Spaniei ziua lui se celebrează cu mese bogate și daruri.

Georgia și-a luat numele de la acest sfânt, iar regii Angliei, începând cu Richard Inimă de Leu, l-au dorit ca patron al casei regale și al țării lor.

Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut din părinți creștini în Cappadocia, în timpul împăratului Diocletian, în secolul al IV-lea. Ajunge în slujba împăratului ca militar și se confruntă în mod direct cu persecuțiile asupra creștinilor începute în anul 303. În încercarea de a fi forțat să renunțe la credința creștină, este torturat și ucis prin decapitare pe 23 aprilie. Această zi rămâne ziua sa de prăznuire.

În iconografie, Sf. Gheorghe apare călare pe un cal, străpungând cu sulița un balaur. Ipostaza ilustrează o legendă potrivit căreia Sfântul Gheorghe a salvat cetatea Silena din provincia Libiei, terorizată de un balaur. Reprezentarea sfântului biruitor simbolizează modelul de curaj în lupta cu diavolul.

Misterul și legenda care îl învăluie pe Sfântul Gheorghe nu vor dispărea niciodată, la fel cum cauza sa nobilă va genera mereu admirație și respect. Poate cea mai corectă evaluare a sa este aceea făcută de un ierarh, în secolul al V-lea: ”Numele Sfântului Gheorghe este onorat de credincioșii de pretutindeni, dar adevăratele sale fapte sunt știute numai de Dumnezeu”.

Tradiții și obiceiuri asociate zilei de 23 aprilie

În tradiția populară, Sfântul Gheorghe este considerat a fi un zeu al vegetației, protector al naturii înverzite, al vitelor și al oilor. Se spune că între Sfântul Gheorghe și Sfântul Dumitru există o înțelegere cosmică, reprezentată prin primul orăcăit al broaștelor, moment în care Sfântul Gheorghe ia cheile de la Sfântul Dumitru pentru a deschide drumul naturii spre viață.

Și astăzi sunt zone din țară în care capul familiei pune, în dimineața zilei de Sfântul Gheorghe, ramuri verzi la stâlpii porților, ferestrele casei și ale gardurilor, în grădini sau pe morminte. Se crede astfel că oamenii, animalele și semănăturile vor fi protejate de boli. Ramurile verzi sunt păstrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri împotriva bolilor, fiind puse și în hrana animalelor, cu credința că acestea vor fi protejate de duhurile rele.

Prin unele regiuni montane, femeile căsătorite merg la pădure și culeg plante doar de ele știute (mulgătoare, untul vacii) pe care le adaugă în hrana animalelor, cu credința că vacile vor da mai mult lapte și de o bună calitate.


Pe vremuri, nimeni nu avea voie să doarmă în noaptea de 22 spre 23 aprilie deoarece se credea că cei care încalcă obiceiul, vor fi somnoroși tot anul.

Urzicatul era un alt obicei de Sfântul Gheorghe. Exista convingerea că prin urzicat oamenii vor deveni mai ageri, mai harnici și mai sănătoși de-a lungul verii care urma să înceapă.

În schimb, planta magică a Sfântului Gheorghe se spune că este busuiocul. Tradiția este ca semințele de busuioc să fie sădite de Dragobete, pe 24 februarie, iar răsadurile să fie plantate în pământul din grădină în dimineața zilei de Sfântul Gheorghe, înainte de răsăritul soarelui. Busuiocul plantat în ziua de Sfântul Gheorghe este dus la biserică și folosit pentru a stropi cu Agheazamă.

La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Gheorghe!


56 views0 comments