• Lumea in Stiri

Leușteanul - mai degrabă plantă medicinală, decât condiment


Doina Crețu, jurnalist specializat pe Sănătate


Există o plantă care este prietenă cu borşul românesc.


Și nu este doar îndrăgit de ciorbiţă.


Credinţele populare spun că leușteanul ar fi, dintre toate plantele, paznicul grădinii.

Dacă este furat, atunci verdețurile se usucă pentru ca nu mai are cine le păzi.


Leuşeanul are proprietăţi magice dar şi tămăduitoare. Deşi este originar din sudul Europei s-a adaptat bine în România. In Muntii Apenini crește chiar în stare sălbatică.


Nu este o plantă pretențioasă. Cultivată în gradină rezistă în medie 10 ani.


Deşi este intens folosit ca aromatizant în bucătărie, studiile farmacologice au arătat că leușteanul este mai degrabă plantă medicinală, decât condiment.


Atunci când mesele sunt abundente, merită să ne amintim că ne ajută în indigestie dar este şi detoxifiant, antidepresiv şi.... afrodisiac.


Balonarea se tratează cu frunze proaspete, tocate şi adăugate generos în farfuria cu ciorbă, sau în salată.


De asemenea, s-a constatat că infuzia de leuștean topește grăsimile si elimină toxinele dar calmează şi tusea şi reduce edemele cadiace si renale.Ceaiul de leuștean se face cu o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă clocotită.


Se lasă 10 - 15 minute la infuzat şi se bea fierbinte cînd aveţi colici intestinale. Leușteanul conține cinci substanțe volatile care combat spasmele, fiind printre cele mai eficiente antispastice din flora mondială.


Folosite extern, frunzele de leuştean fac să dispară petele de pe piele. Se freacă zona afectată cu frunze . Aplicația durează cinci minute, se repeta de doua ori pe zi şi într-o săptamana vă scapă de pete.


Frunzele proaspete de leuștean sunt eficiente şi în alergii. Se toacă mărunt, se face o cataplasmă care se aplică pe locul afectat, unde se lasă vreme de o oră: diminuează inflamația şi calmează mâncărimile.


Pentru combaterea indigestiei, a anorexiei şi a retenţiei de apă are un bun efect vinul de leuștean.


Se prepară dintr-o sută de grame de leuștean proaspăt, tocat mărunt, peste care se toarnă un litru de vin alb, natural. Se lasă la macerat două săptămâni. Lichidul se filtrează și se păstrează la frigider. La nevoie, se ia câte un păharel, înaintea mesei principale.


Atenție: nu se folosește tratamentul intern cu leuştean în perioada de sarcină. Poate fi, uneori, iritativ şi în infecțiile renale.

91 views0 comments