• Lumea in Stiri

Leurda, în medicina și bucătăria tradițională


Doina Crețu, jurnalist specializat pe Sănătate


Vă spuneam ieri că leurda curăță intestinele, menține vasele de sânge elastice, scade colesterolul rău, calmează varicele, hemoroizii și crizele de astm. De altfel, medicul antic grec Dioscoride o considera unul din cele mai valoroase detoxifiante de primăvară, fiind întrebuinţată în medicina tradiţională datorită capacităţii de fluidificare a sângelui. Iată câteva modalități de folosire:


Salata din frunze proaspete încetinește procesul de îmbătrânire.

Sucul proaspăt obţinut din stoarcerea frunzelor de leurdă ajută în reumatismul degenerativ. Are efect benefic şi în ameliorarea mastitei, nodulilor la sân și în tabagism.


Din 200 de grame de frunze tocate mărunt şi un litru de aclool de 40 de grade se obţine o tinctură. Preparatul se ţine timp de 14 zile la soare, se strecoară și se păstreaza în sticle închise la culoare, în loc răcoros și întunecos.


Se iau câte 15 picături, în puțin ceai, de 3 ori pe zi, dacă vreţi să vă îmbunătăţiţi memoria. Reţineţi că tinctura de leurdă are efect antiviral și antibiotic şi dacă este bine păstrată, ne permite să beneficiem tot timpul anului de puterea curativă a plantei.


Se poate prepara şi un vin medicinal cu leurdă. Un pumn de frunze proaspete se fierb 5 minute în 500 ml vin alb. Se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară și se îndulcește cu miere.


Se bea dimineața câte un păhărel, timp de 14 zile, fiind considerat un minunat remediu pentru persoanele în vârstă dar și pentru cei chinuiţi de tuse rebelă. Leurda este mult mai bine tolerată de sistemul digestiv decât usturoiul însă, în cazul persoanelor cu stomac sau colon foarte sensibile, poate provoca stări de jenă sau mici crampe.


Dacă aveţi ceva timp, încercaţi reţeta aceasta la micul dejun: prăjiţi o felie de pîine, ungeţi cu unt sau cu ulei de măsline, presăraţi leurdă tocată fin și pătrunjel, puneţi sare, puţină boia dulce şi un pic de suc de lămâie. Nu veţi fi dezamăgiţi!


Citiți mai multe aici: https://www.lumeainstiri.com/post/cea-mai-cautata-planta-pentru-detoxifiere-primavara