• Lumea in Stiri

Litoralul - plin de șantiere, înainte de minivacanța de 1 Mai / FotoreportajDacă Mamaia e prea aglomerată sau nu e pe gustul tău, iar Vama veche e prea departe și a devenit și ea aglomerată în ultimii ani, ai putea să iei în calcul că Eforie poate fi o variantă, măcar pentru un weekend, la Marea Neagră.


De-altfel, Eforie, alături de Techirghiol și Mamaia, este printre cele mai vechi stațiuni de pe litoralul românesc. De-altfel, cele 3 sunt singurele care nu au fost înființate de comuniști.

La Mamaia, de exemplu, potrivit ultimului recensământ – din 2002 – sunt doar 7 locuitori permanenți, spre deosebire de Eforie și Techirghiol, care sunt locuite tot timpul anului.

Cum arată, însă, Eforie, cu doar câteva zile înainte de minivacața de 1 Mai și la mai puțin de o lună și jumătate de deschiderea sezonului estival?


Faleza de la Eforie Sud este în pline lucrări de modernizare. Muncitorii erau convinși că, într-o săptămână, până la 1 Mai, totul va fi gata. E o lucrare făcută de fonduri europene (peste 22 de milioane de lei).
Tabăra Pescăruș, dinspre Eforie Nord, arată în continuare ca o garnizoană părăsită.Vila Popovici, una dintre cele mai frumoase din Eforie Sud, construită la începutul secolului XX, de un parlamentar al vremii. Presa de atunci scrie că restaurantul vilei găzduia seri dansante și concursuri de dans. Era unul din puținele locuri unde, pe litoral, se asculta jazz.După naționalizare, Vila Popovici a devenit Vila Gheorghe Doja.

Până anul trecut – o ruină la câțiva metri de mare.

Acum a fost preluată și au început lucrările de renparații și renovare. Localnicii nu știu cine este noul proprietar.


Cazinoul de la Eforie Sud este și el o ruină.A fost construit în anii 30. Dimitrie Florian, cunoscut pictor din perioada interbelică a pictat în interiorul sălilor peisaje marine.


Acum, Cazinoul este acoperit de un imens panou pe care scrie un mesaj: Povestea continua …


De acolo aflăm, pe scurt, povestea Cazinoului, dar și faptul că, actualul proprietar a obținut fonduri europene nerambursabile de la Uniunea Europeană pentru renovare, dar că lucrările sunt amânate din cauza problemelor cu alunecările de teren din zona falezei.


Eforie Sud se numea pe vremuri Orasul florilor. Exista aici o seră de unde plecau flori spre toate piețele din țară.


Înainte de a se numi Eforie, localitatea s-a numit Vasile Roită. Înainte de Vasile Roaită a purtat numele Carmen Silva. Însă, prima denumire a fost Movilă. De la Ion Movilă, un moșier bogat, care a călătorit prin toată lumea și a vrut să facă și el la malul Mării Negre, ce a văzut prin alte părți. El e întemeietorul orașului . A construit hoteluri, băi, mânăstire.

Statuia se află în centrul stațiunii, chiar în parc. Ion Movilă a sădit primii copaci din Eforie.

În spatele statuii lui Ion Movilă se află Hotelul Parc, o clădire impresionantă, în permanentă reabilitare de 30 de ani.

Cât privește Eforie Nord – stațiunea plină de hoteluri, de altfel, și care atrage mult mai mulți turiști decât orășelul cochet, Eforie Sud – cu 2 săptămâni înainte de 1 Mai, aproape toate străzile erau răscolite de șanțuri, lucrări, săpături.

Și la Eforie Nord s-a reparat strada paralelă cu faleza – Bulevardul Falezei, cam după același model ca la Eforie Sud: cu bilele acelea din beton înșirate de-a lungul bulevardului. Trotuarul de pe partea cu hotelurile nu are mai mult de un metru. Iar pietrele cu care a fost pavat, sunt puse ... în valuri.