• Lumea in Stiri

Lunga cursa a doamnelor spre competitiile feminine de la Jocurile Olimpice


Doamnele au primit dreptul de a concura pentru prima dată la Jocurile Olimpice în anul 1908.


Asta după ce prima ediţie a Jocurilor Olimpice moderne organizate la Atena în anul 1896, după ce au fost interzise în anul 393 de împăratul roman Teodosiu I, a fost una exclusiv masculină.


Motivul invocat de chiar fondatorul Jocurilor Olimpice moderne, baronul Pierre de Coubertin, era că participarea femeilor ar fi fost „lipsită de pragmatism, neinteresantă, inestetică şi incorectă”.


În anul 1908 femeile au reușit să primească dreptul de a participa la trei probe: golf, tenis şi yachting.


Patru ani mai târziu, femeile concurau și la înot, pentru ca în anul 1928 doamnele să poată lua, în sfârșit, startul la probele de atletism. Dar, sub pretextul că s-au înregistrat numeroase cazuri de leşin la sfârşitul probei de 800 m, participare a fost interzisă până în anul 1960.Dacă participarea doamnelor la competițiile sportive olimpice pare, astăzi, de la sine înțeleasă, realitatea spune că a fost o cursă grea și lungă de parcurs împotriva prejudecăților.


Până la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984,Acesta a fost, dealtfel, anul în care probele olimpice de tir feminin au reușit să se impună. La Jocurile de la Atlanta, din 1996, au existat 26 de țări care nu au trimis femei în competiție, iar probele feminine de haltere şi de polo pe apă s-au organizat, pentru prima oară, la ediţia din anul 2000.
La ediția Jocurilor olimpice de la Londra, din anul 2012, femeile au reprezentat peste 40% dintre cei 10.500 de participanţi, cam tot atâtea participante luând parte şi la Jocurile de Iarnă din 2010, în Vancouver.


A fost pentru prima dată în istorie când în delegaţia Statelor Unite numărul sportivelor a ajuns să fie mai mare decât cel al sportivilor. În competiția de la Londra s-au înscris 269 de femei din Statele Unite, comparativ cu delegația de bărbați, formată din 261 de sportivi, cu siguranță o consecință a legislaţiei federale adoptate în urmă cu aproape 50 de ani, care interzice discriminarea între sexe.


Și tot în anul 2012, trei state cunoscute pentru discriminarea împotriva femeilor au permis, pentru prima data în istorie, participarea lor la Jocurile Olimpice organizate la Londra. Este vorba despre Arabia Saudită, Brunei si Qatar, state musulmane conservatoare, unde femeile sunt private de drepturi.


În ciuda impresiei generale că discriminarea pe criterii de sex aparține trecutului, în 2020 președintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice Tokyo s-a aflat în centrul unui scandal în urma unor remarci sexiste.
Yoshiro Mori s-a plâns că ședințele la care iau parte femeile sunt prea lungi deoarece acestea vorbesc prea mult și au dificultăți în a-și termina intervențiile. Comentariile au produs un val de nemulțumiri în Japonia, unde femeile sunt subreprezentate în politică și în sălile de consiliu. Și dovedesc, încă odată, că mai este o cursă lungă de parcurs împotriva discriminărilor de orice fel.


19 views0 comments