• Lumea in Stiri

Lupul - specie protejată în Slovacia


Vânarea lupilor va fi ilegală în Slovacia începând de la 1 iunie, după ce țara a adoptat noi reguli conforme cu recomandările UE.


Comisa Europeană a lansat în 2013 o procedură de infringement împotriva Slovaciei din cauza violării directivei pentru conservarea habitatelor naturale și a faunei și florei sălbatice.


Deși acest lucru a dus la interzicerea vânării lupilor în siturile Natura 2000, lupii din alte zone au rămas neprotejați: în consecință vânătorii slovaci au omorât legal aproape 18.000 de lupi după anul 2000.


Pe lângă vânătoarea legală, lupii mai sunt în pericol și din cauza braconierilor, dar și a diminuării habitatului lor, prin defrișări și construcții.


În regiunea carpato-danubiană trăiesc aproximativ două treimi din populația de carnivore mari a Europei, între care urși bruni, lupi și lincși.


În Europa (excluzând Rusia) există acum vreo 12.000 de lupi, dintre care 1.000-1.800 sunt în Slovacia.


În lume trăiesc 23 de specii de lup .


Inclusiv în România, ca în majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene, lupul este protejat prin lege, iar populaţia şi-a revenit (avem circa 3000 de lupi), fiind permanent monitorizată.


Lupul este unicul strămoş al câinelui, primul animal domesticit de om.