• Lumea in Stiri

Manuscris unic, adnotat de Napoleon Bonaparte, scos la licitație


Un manuscris de 74 de pagini, dictat de Napoleon Bonaparte generalului Henri Gatien Bertrand, va fi scos la licitație, în 27 ianuarie, cu ocazia târgului BRAFA de la Bruxelles. Textul, care descrie bătălia de la Austerlitz, corectat în mai multe locuri chiar de Împărat, care a tăiat cuvinte sau a scris pe marginea textului cu litere minuscule, are un preț de pornire de 1 milion de euro.

Manuscrisul unic, dictat și adnotat de Napoleon Bonaparte în timpul exilului de pe Insula Elena, relatează în detaliu pregătirile și desfășurarea bătăliei de la Austerlitz, din anul 1805. În plus, este însoțit și de un plan al bătăliei, desenat pe hârtie de calc de generalul Henri Gatien Bertrand.

În anul în care se împlinesc 200 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte, textul despre cea mai importantă victorie militară a sa, rămâne expus la galeria Arte et Autographes din Paris până la sfârșitul lunii. Manuscrisul a fost cumpărat în anul 1970 chiar de proprietarul galeriei, Jean Emmanuel Raux, expert în manuscrise și autografe, care a și descoperit documentul în castelul generalului Bertrand, scos la vânzare de moștenitori.Probabil cel mai fabulos document istoric despre istoria Franței care poate fi găsit în posesia unei persoane private. Oarecum un noroc, spunea Jean Emmanuel Raux, pentru că nimeni nu s-a aplecat asupra scrierilor lui Napoleon Bonaparte din perioada în care a fost, în exil, pe Insula Sfintei Elena.

3 views0 comments