• Lumea in Stiri

Marea Britanie va stabili regulile de calatorie cu un sistem “semafor”


În următoarele luni, Regatul Unit intenționează să apeleze la un sistem “semafor” prin care să stabilească regulile de călătorie în străinătate.


Interdicţiile de călătorie ar urma să se aplice ţărilor clasificate de nivel ''roşu'', în timp ce în ţările din categoria verde se va putea circula fără restricţii, scrie publicația britanică The Times.


În cazul ţărilor încadrate la nivelul ''galben'', se vor aplica în continuare testarea strictă şi reguli de carantină.


În Anglia, la ora actuală, este în vigoare o interdicţie strictă de călătorie, iar cetăţenii pot părăsi ţara doar cu un motiv bine întemeiat, pentru a merge la muncă sau pentru a participa la o înmormântare, de exemplu.


Prim-ministrul Boris Johnson va prezenta luni, în a doua zi a Paştelui catolic, graficul călătoriilor internaţionale, care se va aplica lunile viitoare. Cu toate acestea, se aşteaptă ca traficul să rămână în continuare interzis, în condițiile actuale nefiind semne pentru schimbări ale regulilor până cel puțin la mijlocul lunii mai.


În Marea Britanie, este și o dispută legată de o posibilă implementare a paşapoartelor de vaccinare, care ar putea fi folosite pentru a permite accesul la evenimente mai ample.


Guvernul ar plănui, potrivit unor articole din presa britanică, să introducă astfel de certificate care să le permită persoanelor vaccinate - sau celor care au fost testate negativ - accesul în siguranţă la evenimente. Mai multe proiecte-pilot urmează să se desfăşoare în următoarele săptămâni. Contestatarii acestui sistem spun că ar putea fi periculos, discriminatoriu şi contraproductiv.