• Lumea in Stiri

Mark Zuckerberg - Omul zilei


Oficial, în urmă cu 17 ani Mark Zuckerberg, lansa la 4 februarie 2004, platforma Facebook. Totuşi, înainte de Facebook a fost Facemash, în octombrie 2003. Acolo, Mark Zuckerberg a combinat pozele studentelor cu un sistem de calificative. Era un site conceput pe ideea „hot or not”, scrie playtech.ro. Apoi a venit TheFAcebook. Creat iniţial la Universitatea Harvard din Statele Unite, era o reţea socială cu circuit închis pentru studenţii universităţi. Ulterior, s-a deschis şi altor universităţi americane, iar verificarea membrilor se făcea prin poșta electronică.

Astăzi, conectarea la cel puțin o rețea socială este, practic, obligatorie. Facebook a schimbat modul în care ţinem legătura între noi, dar …a dat o mână de ajutor și la organizarea unor proteste, a lansat mişcări sociale şi afaceri mici, a influenţat alegeri şi ne-a transformat, pe fiecare dintre noi, adică peste 2 miliarde de utilizatori, în furnizori de date.


Dintr-un site fără reclame, fără un plan de afaceri, Facebook este acum o uriaşă corporaţie, care a depășit, de mult, rolul de “socializare”. Mereu la îndemână și cu acces gratuit, plătim totuși prețul, care a devenit evident de-a lungul anilor. Nu este deloc ieftin: la dependența de platformă, tot mai multe date personale accesibile online, se adaugă accesul la informare și....dezinformare. Facebook a fost acuzată, în ultimii ani, că a contribuit inclusiv la influenţarea alegerilor. Dar nimic nu i-a oprit creşterea.


După 17 ani, Marck Zuckerberg este la fel de discret. Are 24% din acțiunile companiei și o avere estimată la aproape 7 miliarde de dolari! Și este dependent de rețeaua de socializare, așa cum dependenți sunt și utilizatorii ei. Stă la birourile Facebook în jur de 16 ore pe zi, studiaza chineza și a apărut în emisiunea lui Oprah ca să anunțe o subvenție de 100 de milioane de dolari pentru reforma școlilor din America.