• Lumea in Stiri

Mesajul Papei Francisc in prima zi a Pastelui Catolic/FOTO+VIDEO

Updated: Apr 5


Perpetuarea scandalurilor militare este scandaloasă, spune Papa Francisc în prima zi a Paștelui Catolic, înainte de tradiționala binecuvântare 'Urbi et Orbi'.


'Pandemia este încă în desfăşurare, criza socială şi economică este foarte gravă, în special pentru cei săraci şi în pofida acestor lucruri - şi este scandalos - conflictele militare nu încetează iar arsenalele militare se măresc', a spus Papa Francisc în predica ţinută din bazilica Sfântul Petru de la Vatican, înainte de a rosti binecuvântarea 'Urbi et Orbi'.


Reamintind că 4 aprilie este şi Ziua Internaţională de Conştientizare a pericolului reprezentat de minele antipersonal, Suveranul Pontif a afirmat că aceste arme sunt dispozitive perfide, instrumente ale morţii fără de care lumea noastră ar fi mult mai bună'.


De asemenea, suveranul pontif a vorbit și despre situaţia din Myanmar, invocând protestele paşnice ale tinerilor pentru drepturi democratice.


Papa Francisc a lansat un apel la pace şi pentru zonele de conflict din Africa, printre care regiunea Tigray din nordul Etiopiei şi provincia Cabo Delgado din Mozambic și a subliniat că situaţia gravă de criză din Yemen a fost primită 'cu o tăcere asurzitoare şi scandaloasă'.


Papa Francisc a lansat şi un apel la reconciliere între palestinieni şi israelieni pe care i-a chemat să 'redescopere puterea dialogului' pentru a ajunge la o soluţie care să facă posibilă convieţuirea paşnică şi prosperă.


În predica sa, Papa Francisc s-a referit la perpetuarea persecuţiilor împotriva creştinilor şi a cerut ca toate restricţiile cu privire la libertatea de religie să fie ridicate de peste tot din lume.


În mesajul pascal, Papa a cerut guvernelor să urgenteze distribuţia de vaccinuri împotriva noului coronavirus, în special pentru populaţia săracă a lumii.


Papa s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru cei care au pierdut pe cineva drag, dar şi pentru şomeri, cerându-le guvernelor să le asigure celor aflaţi în nevoie 'mijloace de existenţă decente'. Suveranul Pontif a lăudat lucrătorii medicali și a transmis că este alături de copiii şi tinerii care nu pot merge la şcoală, dar a amintit că lupta cu pandemia este o luptă a tuturor.


Doar 200 de credincioşi au putut participa la Slujba Pascală din cauza restricţiilor împotriva noului coronavirus.