• Lumea in Stiri

Metale grele descoperite în alimentele pentru bebeluși


O investigație a Congresului Statelor Unite a descoperit ”niveluri periculoase de metale grele toxice” în anumite alimente pentru bebeluşi, care pot provoca probleme neurologice, arată un raport al unei subcomisii de supraveghere din Camera Reprezentanţilor, potrivit CNN. Comisia Congresului american a analizat mâncarea pentru bebeluşi fabricată de companiile Nurture, Hain Celestial Group, Beech-Nut Nutrition şi Gerber, divizie a Nestle. În plus, memebrii comisiei s-au arătat ”extrem de îngrijorați" că Walmart, Campbell Soup şi Sprout Organic Foods au refuzat să coopereze în cadrul investigaţiei.

Raportul afirmă că standardele interne ale companiilor ”permit un nivel ridicat periculos de metale grele toxice", iar documentele au arătat că producătorii au vândut deseori mâncare care depăşea nivelurile acceptabile şi cere autorităţilor de reglementare americane să stabilească niveluri maxime permise de metale grele toxice în mâncarea pentru bebeluşi şi testarea produselor finite pentru măsurarea metalelor grele, nu doar a ingredientelor.

Reprezentanta Raja Krishnamoorthi, democrata ce prezidează comisia care a publicat raportul, a declarat că a constatat că ”aceşti producători vând cu bună ştiinţă alimente pentru copii care conţin niveluri ridicate de metale grele toxice ... Este timpul să dezvoltăm standarde mult mai bune de dragul generaţiilor viitoare”.


Un purtător de cuvânt al Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) a declarat că analizează raportul.

Agenţia a menţionat că elementele toxice sunt prezente în mediu şi intră în lanţul de alimente prin sol, apă sau aer. Deoarece acestea nu pot fi eliminate complet, obiectivul nostru este de a reduce expunerea la elemente toxice din alimente în cea mai mare măsură posibilă, a spus FDA.

Campbell a precizat, într-un comunicat, că produsele sale sunt sigure şi a menţionat lipsa unui standard FDA actual pentru metalele grele din alimentele pentru copii. Compania a spus că a crezut că a fost ”un partener total” în cadrul investigaţiei Congresului.


Walmart a arătat că a transmis informaţii comisiei în februarie 2020 şi nu a mai primit întrebări. Compania solicită furnizorilor de produse sub marcă privată să respecte propriile specificaţii interne, ”ceea ce înseamnă pentru alimentele pentru bebeluşi şi copii mici că nivelurile trebuie să îndeplinească sau să scadă sub limitele stabilite de FDA”.

Hain Celestial, care produce Earth’s Best, a declarat că nu a văzut raportul şi că nu a avut şansa să îl analizeze.

Un reprezentant Gerber a spus că elementele în cauză apar în mod natural în solul şi apa în care sunt cultivate culturile şi a adăugat că este nevoie de mai mulţi paşi pentru a "minimiza prezenţa lor”.


Raportul mai arată că FDA nu a luat nicio măsură nouă de răspuns.


FDA a declarat că arsenicul anorganic, plumbul, cadmiul şi mercurul sunt periculoase, în special pentru sugari şi copii, se menţionează în raport. În luna august, FDA a finalizat recomandările către industrie, stabilind nivelul de acţiune la 100 de părţi pe miliard de arsenic anorganic în cerealele din orez pentru sugari. "Recunoaştem că există mai multe lucruri de făcut, dar FDA îşi reiterează angajamentul ferm de a reduce în continuare expunerea consumatorilor la elemente toxice şi alţi contaminanţi din alimente", a declarat Administraţa pentru Medicamente şi Alimente