• Lumea in Stiri

Meteorologii nu mai stiu ce nume sa dea uraganelor


În 2020, meteorologii au fost nevoiţi să recurgă la literele alfabetului grecesc pentru a denumi urganele din Atlantic.


Asta din cauza numărului record de uragane de anul trecut.


Sezonul furtunilor din Atlantic a fost atât de activ încât lista rotativă utilizată de Organizaţia Meteorologică Mondială, conţinând 21 de nume, a fost epuizată, şi a trebuit să se recurgă la alfabetul grecesc, pentru a doua oară în istorie - prima dată s-a întâmplat în 2005.


Numele furtunilor, un subiect aparent banal, are, de fapt, o importanţă crucială pentru a ajuta la identificarea fenomenelor meteorologice distructive din regiune şi pentru o alertare mai eficientă a populaţiei.


Furtunile sunt denumite alternativ cu nume masculine şi feminine. Anul acesta sezonul va începe cu Ana, Bill şi Claudette. Lista este refolosită la fiecare şase ani.


Alfabetul grecesc are, însă, mai multe dezavantaje în opinia meteorologilor, motiv pentru care se va renunța la această metodă.


Meteorlogii spun că "publicul acordă uneori prea multă atenţie utilizării literelor alfabetului grecesc, în detrimentul consecinţelor reale ale furtunii", impactul mesajelor de avertizare având astfel de suferit.


Traducerea literelor alfabetului grecesc în limbile utilizate în regiune poate fi, de asemenea, o sursă de confuzie, notează OMM.


Pentru a nu rămâne fără nume, membrii Comitetului pentru uragane au convenit asupra creării "unei liste complementare de nume dispuse în ordine alfabetică pentru toate literele alfabetului", cu excepţia Q, U şi X, Y şi Z. Numele care încep cu aceste litere "sunt încă puţin frecvente şi dificil de înţeles în limbile locale".4 views0 comments