• Lumea in Stiri

Mihail Bulgakov - un destin și o operă marcate de satiră, fantastic și tragism

La 15 mai s-au împlinit 130 de ani de la nașterea romancierului și dramaturgului sovietic de origine ucraineană, Mihail Afanasievici Bulgakov.


Bulgakov s-a născut la Kiev, la 15 mai 1891, fiind fiul unui profesor de dogmatică de la Academia de Teologie din oraș.


Se înscrie și termină Facultatea de Medicină a Universității din Kiev, practicându-și timp de patru ani (1916–1920) profesia cu deosebită competență, pe front și în spitale de provincie.

Stabilit definitiv la Moscova în 1921, renunță la medicină în favoarea literaturii și publicisticii, de o mare diversitate: foileton, schiță, povestire, nuvelă, roman, dramă.

Destinul lui Bulgakov pare guvernat de același amestec de satiră, fantastic și tragism care este amprenta operei sale.

Scrierile sale au o inconfundabilă unitate a viziunii.


Contestat adesea cu virulență de critica vremii (1920-1940) a reușit să publice prea puțin în timpul vieții, antologicele narațiuni fantastice ”Diavoliada” și ”Ouăle fatale”, precum și romanul ”Garda albă” numărându-se printre excepții.

Realismul, umorul şi isteţimea lucrărilor lui Mihail Bulgakov le-au făcut a fi foarte populare, însă critica vizavi de autorităţi a dus la interzicerea autorului în 1930.

În ultimul deceniu al vieții scrie cu frenezie, temându-se că nu va termina romanul ”Maestrul și Margareta”.


Ultimele corecturi le face în 1940, pe patul de moarte, orb, dictând soției sale, Maria Sergheevna, care este chiar modelul Margaretei.

Adevarata glorie a lui Bulgakov este postumă, până și capodopera sa, ”Maestrul și Margareta”, a apărut în U.R.S.S. abia în 1967, an ce marchează începutul publicării masive a operelor lui Bulgakov peste graniță.

La 10 martie 1940, la capătul unor grele suferințe, Bulgakov moare la locuinta sa. Cristina Nedelcu, bibliotecar la Biblioteca Județeană I.A, Bassarabescu, Giurgiu

42 views0 comments