• Lumea in Stiri

Misterul celor patru palarii de aur


În urmă cu 186 de ani, pe un câmp aflat la 1 km nord de Schifferstadt, în sud-vestul Germaniei, a fost descoperit un obiect conic, așa-numita „pălărie de aur din Schifferstadt".


A fost primul astfel de obiect descoperit de-a lungul timpului. I-a urmat conul de aur din Avanton, descoperit în 1844 în vestul Franței, conul de aur din Ezelsdorf-Buch, descoperit în 1935 lângă Nurnberg, și pălăria de aur, expusă la Berlin, despre care nu sunt informații când a fost desoperită.


În interior, conurile sunt goale, iar trei dintre ele sunt îndreptate în vârf. Confecționate din foi de aur destul de subțiri, conurile au cam între 30 și 90 de centimetri și cântăresc până la 500 de grame.

Toate sunt decorate cu modele simetrice și ordonate. Maginile sub formă de cercuri și roți cu raze se găsesc pe pălăria Etzelsdorff-Bach, iar conul găsit la Berlin se crede că este decorat cu tipare care reprezintă calendarul astronomic cu zile solare și lunare.

Modelele care împodobesc conurile au o asemănare cu modelele de pe „pelerina dură” descoperită în 1833 pe Fairy Hill, care este, de asemenea, din tablă de aur. Pelerina are aproximativ 3500 de ani și conține un schelet uman. Aparent, pelerina și conurile au fost realizate în timpul puțin cunoscutei culturi proto-celtice.


Artefacte cu un stil similar au fost găsite în Germania: opt boluri cu modele din aur și multe brățări din aur (pentru picioare și mâini). Aceste descoperiri sunt numite comoara Eberswald, care prezintă un interes deosebit printre artefactele găsite din epoca bronzului.

Un articol mai vechi, publicat în „London Telegraph” descria aceste obiecte ca „pălării ale magicienilor străvechi”. Puțin ridicol, poate nici nu erau pălării, decât pentru imaginația creatorilor lui Gandalf. Cert este că rolul lor rămâne un mister.