• Lumea in Stiri

Modificarea orbitei satelitului natural al Pamantului va provoca inundatii severe


Specialiștii NASA au anunțat că Pământul se va confrunta cu inundații severe, mai ales în zonele de coastă, provocate atât de schimbările climatice, cât și de mișcările orbitale ale Lunii.


Problemele majore vor începe în anul 2030 și o să dureze aproximativ un deceniu.Cauza principală a fenomenelor meteorologice ar fi satelitul natural al Pământului, Luna, care controlează fluxul și refluxul mărilor și oceanelor. În aproximativ 10 ani, din cauza modificărilor naturale ale orbitei sale, Luna își va schimba orientarea față de planetă și se va afla într-o poziție în care va accentua mareea.La acest fenomen se va adăuga nivelul în creștere al mărilor și oceanelor, cauzat de încălzirea globală, ceea ce va duce la o situație catastrofală pentru zonele de coastă.

Previziunile sunt făcute într-un studiu recent realizat de agenția spațială americană NASA și de Universitatea din Hawaii, studiu care s-a concentrat asupra efectelor fenomenului în Statele Unite.Viitoarele modificări naturale ale orbitei Lunii sunt cunoscute sub numele de „oscilație”. Fenomenul a fost raportat pentru prima dată în anul 1728 și face parte dintr-un ciclu natural care durează 18,6 ani. În timpul primei jumătăți a ciclului, mareele obișnuite ale Pământului sunt atenuate: fluxul este mai puțin înalt, iar refluxul rămâne la un nivel mai ridicat decât în mod normal.


În timpul celei de-a doua jumătăți, mareele sunt amplificate: fluxul este mai înalt, iar la reflux apele se retrag mai puternic.

Ceea ce este nou de data aceasta, potrivit specialiștilor NASA, este modul în care atracția gravitațională a Lunii – principala cauză a mareelor de pe Pământ – se va combina cu creșterea nivelului mărilor ca urmare a încălzirii planetei.


33 views0 comments