• Lumea in Stiri

Moscova: Un magazin, monument istoric, cu o poveste fabuloasa, se inchide din cauza pandemiei


Este vorba despre unul dintre cele mai vechi magazine din Moscova .


"Eliseevski" este un magazin legendă, deschis la Moscova în 1901.


De numele lui se leagă o întregă istorie: a rezistat revoluţiei bolşevice, celor două războaie mondiale, cartelelor din perioadele de raţionalizare a produselor alimentare, suspendării plăţilor şi căderii URSS, dar nu şi absenţei turiştilor din cauza epidemiei de COVID-19. Aceasta şi pentru că celebrul magazin alimentar, transformat în magazin universal, de pe strada Tverskaia nr. 14 din centrul Moscovei, nu departe de Piaţa Puşkin, a supravieţuit ani ani în şir datorită turiştilor care vizitau această clădire proiectată în stilul "Art Nouveau".


Magazinul alimentar (gastronom) Eliseevski, deschis de negustorul Grigori Eliseev în 1901.


În afară de decorul său rafinat, basoreliefuri, coloane şi candelabre, demne mai degrabă de un muzeu, magazinul era renumit pentru faptul că oferea produse exotice din diverse locuri, fie că este vorba de fructe tropicale, vinuri scumpe sau trabucuri de Havana.


"Eliseevka" este asociată şi cu unul dintre cele mai celebre cazuri de corupţie din URSS. În 1984, Iuri Sokolov, directorul magazinului, care se numea la acea vreme "Gastronom nr.1", a fost condamnat la pedeapsa capitală pentru delapidare de bunuri şi luare de mită, deşi printre cei cărora le plasase produse la care cetăţeanul de rând nu avea acces se aflau persoane suspuse de la vârful conducerii statului, între care şi Galina Brejneva, fiica defunctului secretar general al CC al PCUS, Leonid Brejnev.

În ultimii ani, încercând să atragă turişti străini, a vândut de asemenea suveniruri, inclusiv faimoasele matrioşka. În prezent, rafturile sale din lemn sunt goale, iar singurul lucru exotic care poate fi găsit aici sunt bananele ecuadoriene. În ultimele zile, cei mai nostalgici au venit la magazinul cu o suprafaţă de peste 800 de metri pătraţi pentru a cumpăra mezeluri, a comanda salată, chifle şi produse lactate sau pentru a lua pur şi simplu o cafea. Unii dintre moscoviţi, aflând că magazinul va fi în curând închis, au venit pentru a face fotografii. Clienţii săi şi-ar dori ca "Eliseevski" să fie în continuare magazin, deşi unii sunt mulţumiţi că interioarele sale luxoase vor rămân deschise publicului, clădirea fiind considerată monument istoric. Autorităţile locale neagă că ar avea vreo legătura cu închiderea sa şi asigură că interiorul luxos al renumitei clădiri îşi va păstra aspectul actual.


124 views0 comments

Recent Posts

See All