• Lumea in Stiri

Murakami şi muzica: Scriitorul japonez va publica primul eseu despre muzică


Scriitorul japonez Haruki Murakami va publica luna viitoare o nouă lucrare, care va fi primul său eseu despre muzică publicat ca autor unic.


Eseul se numeşte 'Furukute sutekina classic records' (Viniluri de muzică clasică vechi şi minunate) şi cuprinde 360 de pagini în care Murakami scrie despre 470 de viniluri din punctul de vedere al "cuiva care iubeşte şi ascultă muzică clasică", notează editura într-un comunicat.

E adevărat că, pentru început, ea va fi disponibilă doar în librăriile japoneze, de pe 24 iunie şi deocamdată nu există planuri de publicare în străinătate.


Dar apariţia este important pentru fanii scriitorului japonez.


Haruki Murakami a publicat mai multe eseuri despre muzică, dar în calitate de coauthor. "Portrait in Jazz" şi "Murakami Songs". Murakami, care aproape că nu acordă interviuri şi este puţin dispus să facă apariţii publice este un meloman convins, un mare iubitor de muzică clasică, jazz şi rock, mărturisind că muzica a avut una dintre cele mai mari influenţe asupra operei sale.


Referințele la piese, cântăreți, compozitori, albume, formații există din belşug în romanele lui : The Beatles (“Norwegian Wood”, “Yesterday”) și Cream (“White Room”) din “Pădurea norvegiană”; Pat Boone (“I’ll Be Home”), Bob Dylan (“Like A Rolling Stone”, “Watching The River Flow”) și Marvin Gaye (“I Heard It Through The Grape”) din “La capătul lumii și în țara aspră a minunilor”; sau Otis Redding (“Dock of the Bay)” și Prince (“Sexy Motherfucker”) din “Kafka pe malul mării”.


Printre romanele sale cele mai cunoscute figurează "Elefantul a dispărut" (1993), "Dans, dans, dans" (1998), "Kafka la malul mării" (2002), sau mai recentul "Moartea comandorului". Romanul "Pădurea norvegiană" (titlul face trimitere la celebrul cântec "Norwegian Wood" al formaţiei Beatles), a devenit bestseller în 1987 şi l-a făcut cunoscut nu doar în Japonia, ci şi în întreaga lume.


Romanul a fost ecranizat în 2010, iar filmul s-a bucurat de un succes impresionant în Japonia. Cărţile sale au fost traduse în peste 50 de limbi străine, iar de-a lungul carierei sale a fost recompensat cu premiile Noma, Tanizaki, Hans Christian Andersen, Franz Kafka sau Jerusalem Prize.


Tot despre muzică este – aşa cum spune şi titlul – un volum de discuții dintre Murakami și dirijorul Seiji Ozawa (Pur și simplu despre muzică, Editura Polirom, 2018 ).

33 views0 comments