• Lumea in Stiri

Muscata de Santion, viitoarea floare protejata in Uniunea Europeana?


România are, până acum, nouă produse alimentare protejate în Europa şi alte două în evaluare, în general produse din carne, lapte şi peşte, însă în registrul Uniunii Europene al indicaţiilor geografice şi al sistemelor de calitate pot fi înscrise orice alte produse agricole precum fânul, lâna, cârmâzul sau florile şi plantele ornamentale.

Cultivatorii români de flori vor să facă acest lucru, iar doi dintre ei, cei care cultivă Tuberoza de Hoghilag şi Muşcata de Sântion, au început deja demersurile pentru obţinerea protecţiei europene, practic o certificare a calităţii pentru produsele lor.

Până acum, la nivel european beneficiază de indicaţie geografică protejată doar două flori - trandafirul de Szoregi din Ungaria şi Azaleea de Gent din Belgia.

Dacă Tuberoza de Hoghilag va depune documentaţia la Ministerul Agriculturii pe 7 august, cu ocazia Sărbătorii Tuberozelor, pentru Muşcata de Sântion se lucrează intens.

Beneficiile recunoaşterii oficiale ca produse cu IGP sunt multe: notorietatea pozitivă în termen scurt, mediatizare, încrederea cumpărătorilor la achiziţia unui produs certificat, precum şi măsuri de finanţare atât naţionale cât şi europene dedicate, special pentru sistemele de calitate.


Producătorul din spatele Muşcatei de Sântion este Elena Zoica, o antreprenoare îndrăgostită de flori, cu o afacere care a pornit de la o seră de familie de 100 mp, unde bunicii şi părinţii cultivau flori pentru a-şi întregi veniturile, şi care a ajuns la aproape un hectar.


Ce o face atât de specială?

Faptul că a avut parte de atenţie, de înţelegere a tehnologiei de cultivare până s-a ajuns să aibă un aspect aparte, prin densitatea florilor pe plantă, prin volumul inflorescenţelor, şi prin contrastul între coloritul florilor şi verdele intens al tulpinii şi frunzelor plantei.


158 views0 comments