• Lumea in Stiri

Mutatii si vaccinuri


După ce lumea întreagă răsufla ușurată și întrevedea sfârșitul pandemiei odată cu apariția primului vaccin împotriva coronavirusului, acum campaniile de imunizare par să fie contracronometru în fața mutațiilor SARS CoV2.

Noua variantă a coronavirusului descoperită prima dată în regiunea britanică Kent îi îngrijorează pe cercetători deoarece, la rândul ei, suferă mutaţii care ar putea diminua protecţia asigurată de vaccinurile anti-COVID-19, a spus directoarea programului britanic de supraveghere genetică (COVID-19 Genomics UK consortium) Sharon Peacock, citată de agenția de presă Reuters.

O nouă mutaţie, identificată prima dată în oraşul englez Bristol, a fost calificată drept ''Variantă Preocupantă'' de Grupul consultativ privind virusurile noi şi emergente. Consilierului ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance, spune că varianta descoperită la Bristol are una dintre aceleaşi mutaţii ale variantei coronavirusului descoperită în Africa de Sud. ''Nu este surprinzător că s-a întâmplat şi se va întâmpla de asemenea în altă parte, dar trebuie să continuăm testarea efectelor vaccinului în această situaţie'', spune Patrick Vallance.


Până acum au fost descoperite 21 de cazuri de COVID-19 cu varianta care are mutaţia survenită în proteina Spike a virusului, aceeaşi modificare observată la variantele coronavirusului din Africa de Sud şi Brazilia.

La ora actuală sunt trei variante majore ale coronavirusului SARS-CoV-2 care îi îngrijorează pe cercetătorii: varianta sud-africană, cea britanică, şi varianta braziliană.

Varianta britanică, mai infecţioasă, dar nu neapărat şi mai letală faţă de celelalte, va fi probabil întâlnită în toată lumea, susţine Sharon Peacock. ''Odată ce vom învinge (virusul) sau el va suferi singur mutaţii care să-l facă mai puţin virulent, atunci vom putea să nu mai fim îngrijoraţi. Dar, cred, privind înspre viitor, că vor mai trece ani până atunci. În total încă vreo 10 ani, în opinia mea'', spune Sharon Peacock.

La rândul său, premierul britanic Boris Johnson a sugerat că în viitor britanicii ar putea avea nevoie de vaccinări repetate pentru a ţine pasul cu mutaţiile coronavirusului.

Cele două vaccinuri anti-COVID-19 autorizate până în prezent în Marea Britanie, Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca, oferă protecţie împotriva variantei britanice a coronavirusului.


5 views0 comments