• Lumea in Stiri

Muzeul din inima capitalei


Astăzi este Ziua Muzeului Satului, care și-a deschis porțile în urmă cu 85 de ani, odată cu întregul Parc Herăstrău. Foarte multe nu s-au schimbat din anul 1936, când fondatorul muzeului, profesorul Dimitrie Gusti, alături de Victor Ion Popa, Henri H. Stahl, Mihai Pop şi Gheorghe Focşa, gândeau unul dintre cele mai mari muzee etnografice în aer liber din lume.

Și astăzi a rămas la fel, așa cum și Parcul Herăstrău păstrează amenajările de lacuri și spații verzi proiectate între anii 1932 şi 1937.

Expoziția permanentă de la Muzeul Satului se întinde pe o suprafață de 14 hectare și are 380 de monumente, 60 de mii de obiecte de patrimoniu și peste 250 de mii de documente de arhivă despre satul și viața tradițională, după un plan care în mare măsură tinde să reproducă harta României, cu provinciile istorice.


Pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea MS Regele Mihai I al României, iar muzeul a fost înființat cu sprijinul Fundațiilor Culturale Regale, primind din anul 2020 și Înaltul Patronaj al MS Margareta, Custodele Coroanei române, toate evenimentele de la Muzeul Satului sunt organizate sub titlul generic Muzeul și Regalitatea.


Vor fi deschise pentru public expozițiile „Muzeul Satului și Regalitatea” și „Satul regal”, cu documente, fotografii, obiecte și costume din patrimoniul Casei Regale, Muzeului Satului și Arhivelor Naționale ale României.


Un prilej special să mai descoperim, încă odată, pasiunile Regelui Mihai I al României și dragostea Reginei Maria pentru costumul popular, pe care l-a promovat în toată lumea într-un stil unic.


Recent Posts

See All