• Lumea in Stiri

Napoleon regasit intr-o colectie personala din Paris


'Aceştia sunt ochelarii săi adevăraţi, cămaşa sa, patul său', explică reporterilor de la Agenția France Presse Bruno Ledoux, omul aflat în spatele acestei impresionante colecţii, prezentând un Napoleon realizat din ceară, în mărime naturală, aşezat pe patul său, printre sute de obiecte. Alături de el, în scena reconstituită cu figurine de ceară de Ledoux, se poate vedea mama împăratului, Maria Letizia, şi un mameluc din Garda imperială.

În extraordinara sa colecție personală din arondismentul parizian 7 sunt numeroase obiecte care i-au aparținut vulcanicului Împărat, dar mare parte a colecției rămâne, totuși, ascunsă de privirile curioase ale celor care trec pragul reședinței mobilate luxos.

În spatele unei uşi blindate activate de un cod secret sunt trei camere întunecate care adăpostesc de la arme, haine, mobilier, sau bijuterii, până la scrisori şi edicte din perioada Ludovic al XVI-lea, Napoleon sau mareşalul Petain, de Gaulle şi chiar Hitler.

Pentru jurnaliștii de la Agenția France Presse, Bruno Ledoux a deschis chiar un dosar care păstrează corespondenţa Führer-ului cu Göring, din buncărul său, cu patru zile înainte de sinucidere. Nepot al diplomatului Albert Ledoux, susţinător al generalului De Gaulle în anii 1940, Bruno Ledoux a cumpărat reşedinţa Hotel Saint-Denys, cucerit de 'atmosfera sa proustiană'. Pasiunea sa pentru istorie, a mărturisit Bruno Ledoux, i-a fost insuflată de acest bunic care i-a citit din colecţiile de cărţi bogat ilustrate de Jacques Onfroy de Breville.

Partea a colecţiei sale dedicate lui Napoleon va călători în curând la Liege, în Belgia, pentru o expoziţie, cu ocazia aniversării a două sute de ani de la moartea împăratului francez care a dominat o mare parte din Europa.


Una dintre cele mai importante piese ale colecţiei este 'tronul, unul dintre cele cinci care existau, probabil cel de la Hotel de Ville'. Tronul aurit cu tapiserie roşie, decorat cu însemnele lui Napoleon, 'N-ul', albina, laurii şi fulgerul, a fost restaurat în atelierele Lesage în aur masiv. Colecţia lui Ledoux dezvăluie în primul rând caracterul, gusturile şi etapele carierei tânărului ofiţer devenit ulterior împărat: de la primul portret cunoscut al lui Bonaparte din 1796 până la un extras dintr-un roman de tinereţe, de la nota scrisă de mână din 13 Vendemiaire (1795) - această lovitură de stat regalistă reprimată cu sprijinul său - la portofoliul de Prim Consul şi la primul cod civil. Colecția păstrează chiar și tichia papei Pius al VII-lea, care l-a încoronat pe Napoleon în 1804, dar și o parură cu perle artificiale a împărătesei Josephine.

Și din perioada campaniilor militare, colecţia Ledoux păstrează mai multe obiecte care i-au aparţinut împăratului: un bicorn, pistoalele, sabia, trusa dentară, descălţătorul de cizme şi trusa chirurgicală. Colecţia conţine şi obiecte din intimitatea familiei imperiale, precum trusoul, boneta de botez şi soldăţeii de plumb ai micului rege, precum şi obiecte şi scrisori care au aparţinut rudelor Împăratului. Nu în ultimul rând, suvenirurile de pe Sfânta Elena sunt mărturia tristului exil al lui Napoleon: ceasul, tabachera, o batistă, cărţi din biblioteca sa și mobilier din camera în care a locuit fostul împărat. Întrebat dacă va continua să-şi îmbogăţească colecţia, Bruno Ledoux a dat asigurări că nu: 'M-am liniştit', promite el.


surse foto: Photos de famille de Napoléon. © Collection NBC / Bruno Ledoux

Bicorne de Napoléon Ier © Collection Bruno Ledoux


46 views0 comments