• Lumea in Stiri

NASA trimite in spatiu pui de calamar si vietuitoare microscopice


Peste 100 de pui de calamari şi 5.000 de vieţuitoare microscopice sunt trimise de NASA către Staţia Spaţială Internaţională, la bordul unei rachete Falcon 9 dezvoltată de compania americană privată SpaceX.

Oamenii de ştiinţă speră că experimentele îi vor ajuta să înţeleagă mai bine efectele zborurilor în spaţiu.

128 de pui de calamari Bobtail vor participa la un experiment care studiază efectele zborurilor spaţiale asupra interacţiunilor benefice dintre microbi şi animale. Calamarii au un sistem imunitar similar celui deţinut de oameni.


Specialiştii de la NASA spun că experimentul ar putea să ducă la dezvoltarea unor măsuri de protecţie care să conserve sănătatea astronauţilor în timpul misiunilor spaţiale îndelungate. Puii de calamar vor fi apoi congelaţi înainte de revenirea lor pe Terra.

Lor li se alătură şi 5.000 de tardigrade, animale nevertebrate cunoscute şi sub denumirea populară de 'ursuleţi de apă'. Aceste vieţuitoare miscroscopice pot să tolereze mai multe medii extreme decât pot să o facă majoritatea formelor de viaţă cunoscute. Acest detaliu le face perfecte pentru studierea felului în care vieţuitoarele reacţionează şi se adaptează la medii cu condiţii extreme.


Cercetătorii speră ca informaţiile astfel obţinute vor putea fi utilizate pentru o mai bună înţelegere a factorilor de stres care îi afectează pe oamenii aflaţi în spaţiu.
Printre celelalte experimente ce vor fi realizate la bordul ISS se află şi unul care va consta în analizarea felului în care un braţ robotizat poate fi acţionat de la distanţă folosind realitatea virtuală, precum şi un studiu despre producerea unui tip mai rezistent de bumbac.


144 views0 comments