• Lumea in Stiri

Nasul care ne ajuta sa mirosim microbii, gazele toxice sau diverse afectiuni


Nasul artificial, capabil să detecteze o varietate de bacterii, a fost creat de o echipă de cercetători de la Universitatea Ben Gurion din Israel.


Realizarea, până acum considerată dificil de atins, se bazează pe nanoparticule de carbon unice, capabile să depisteze molecule de gaz sau bacterii prin metaboliţii volatili pe care acestea îi eliberează în atmosferă', spune profesorul Raz Jelinek, cercetător principal în cadrul studiului.


Nasul artificial utilizează reacţii chimice şi electrozi pentru a 'mirosi' bacterii.


Învăţarea automată poate determina senzorul să identifice, cu precizie înaltă, diferite molecule de gaz, individuale sau în mixturi.


Printre domeniile în care nasul artificial poate fi pus în practică se numără cel al calităţii alimentelor, prin detectarea alimentelor alterate. De asemenea, tehnologia ar putea ajuta la identificarea bacteriilor în spitale şi clădiri publice sau ar putea fi utilizată pentru diagnosticarea afecţiunilor prin intermediul respiraţiei. Cercetătorii susțin și că nasul artificial ar fi un mijloc de a accelera testarea probelor de laborator, pentru identificarea bacteriilor 'bune' şi a celor 'rele' din flora intestinală, dar și pentru depistarea gazelor toxice din mediul înconjurător.


Mult timp subestimat, simţul mirosului la om, deşi are doar în jur de 400 de receptori, mult sub unele mamifere, care au până la 1000, este mai puternic decât ne-am imagina. Un studiu a arătat, de exemplu, că o persoană poate distinge doar prin miros prezenţa anumitor substanţe chimice diluate pe o suprafaţă acvatică de mărimea unei piscine olimpice.


Se ştie cu certitudine că moleculele chimice din care se constituie mirosurile intră în nări şi se deplasează către zonele profunde ale cavităţii nazale. Aceste molecule sunt preluate apoi de sute de receptori olfactivi, care transmit informaţiile către bulbul olfactiv. Acest organ, de mărimea unui bob de mazăre, transmite, la rândul său, informaţii neuronale către diferiţi centri din creier pentru interpretare.

77 views0 comments