• Lumea in Stiri

Nat King Cole- Omul zilei/FOTO+VIDEO

de Simona Șerbănescu- jurnalist Radio România Actualități

Nat King Cole- este numele cunoscutului interpret de jazz cu voce inconfundabilă, născut în urmă cu 102 ani, la 17 mai 1919, în Montgomery, statul american Alabama. Pe numele adevărat Nathaniel Adams Cole, muzicianul american este considerat unul dintre cei mai influenți pianiști și lideri de grup din era swing-ului.

Nat King Cole a crescut, până la 12 ani, în Chicago, unde a cântat cu regularitate, alături de tatăl său, în biserica în care acesta era pastor. A înființat primul său grup de jazz, the Royal Dukes, cinci ani mai târziu, potrivit publicației Britannica. Iar după turneul din 1937 a început să cânte în cluburile de jazz din Los Angeles. Aici a luat ființă the King Cole Trio, chitarist Oscar Moore (înlocuit mai târziu de Irving Ashby) și bassist Wesley Prince (mai târziu înlocuit de Johnny Miller). Trio-ul s-a specializat în muzică swing, dar cu o amprentă originală și delicată, pentru că nu exista un toboșar, iar pianul și chitara sunau, de cele mai multe ori, ca un singur instrument.

Până la sfârșitul anilor 1930 și începutul anilor ’40, trio-ul a făcut numeroase înregistrări, dar au cunoscut marele succes abia în momentul în care Nat King Cole a început să cânte ca solist vocal. Primul succes de top a fost cu melodia “Straighten Up and Fly Right”, în 1943, au urmat hituri precum “Sweet Lorraine,” “It’s Only a Paper Moon,” și “Route 66”.

Remarcat pentru timbrul cald și frazarea impecabilă, Nat King Cole a început să fie apreciat ca una dintre cele mai bune voci masculine, deși criticii de jazz regretau, totuși, că muzicianul începea să abandoneze pianul.

Prima înregistrare alături de o orchestră a însemnat și primul mare succes. Se întâmpla în 1946, cu melodia „The Christmas Song”, care avea să devină una dintre cele mai vândute înregistrări ale lui Nat King Cole.

Din anii 1950 a lucrat aproape exclusiv ca solist vocal. „Nature Boy”, „Mona Lisa”, „Too Young”, „A Blossom Fell” și „Unforgettable” au fost printre hiturile memorabile lansate în perioada aceasta. Care i-au adus o popularitate excepțională, ce i-a permis să devină, în 1956, primul afro-american gazdă a unui program de varietăți, The Nat King Cole Show, la postul de televiziune NBC . Un program care, din nefericire, a căzut victimă concepțiilor de la acea vreme, și a fost anulat după doar un sezon, pentru că puțini erau sponsorii dispuși să-și asocieze numele cu un animator negru.


Dar Nat King Cole a continuat să aibă tot mai mult succes cu concertele organizate la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor '60, perioadă în care s-a îndepărtat tot mai mult de muzica de jazz pentru mainstream pop. Un stil care l-a menținut în topul preferințelor până la moartea sa timpurie din cauza cancerului pulmonar, în 1965.

Cu siguranță, însă, că prejudecățile epocii în care a trăit au fost o piedică pentru talentatul Nat King Cole. Dincolo de vocea excepțională și interpretare pianistică ireproșabilă, era un artist complet, cu umor și eleganță, care a excelat pe scenă inclusiv ca actor în filmele Istanbul (1957), China Gate (1957), Noaptea lunii (1959) sau Cat Ballou (1965).

Și fiica sa, Natalie, care i-a moștenit farmecul și talentul, a obținut cel mai mare succes din carieră în anul 1991 cu un remake al melodiei „Unforgettable”, un duet creat electronic cu regretatul ei tată.Recent Posts

See All