• Lumea in Stiri

Neagu Djuvara

"Stau de vorba cu tinerii și îmi dau seama că ei nu mai cred că se poate face ceva în țară asta. E că și când ar fi existat un capac pe care nu l-au ridicat încă. Trebuie să așteptăm o generație sau două pentru că să se schimbe lucrurile." Neagu DjuvaraÎn urmă cu 3 ani, la 25 ianuarie 2018, se stingea din viață la vârsta de 101 ani, Neagu Djuvara. Unul dintre cei mai importanți istorici români ai secolului XX, diplomat, filozof, jurnalist și romancier, Neagu Djuvara s-a născut la 18 august 1916, în București, într-o familie aristocrată de origine aromână. În perioada comunistă, Neagu Djuvara și-a petrecut zeci de ani în exil, revenind în țară după decembrie 1989,

În scrierile sale, Djuvara a fost un susținător al continuării cercetărilor referitoare la istoria românilor, punând la îndoială calitatea informaţiilor din perioadele interbelică și comunistă, afirmând că anumite părți ale istoriei au fost accentuate sau suprimate pentru a deservi scopuri politice.


Neagu Djuvara a fost un și un critic al atitudinii excesiv de favorabile occidentului în politica românească, sugerând că societatea și cultura române nu pot fi clasificate ca occidentale.

Deşi a primit şi numeroase critici pentru opiniile sale, Djuvara a rămas un înţelept original, comunicativ, extrem de jovial şi elegant.