• Lumea in Stiri

Noua varianta de coronavirus, depistata in Romania


Noua variantă de coronavirus care are atât caracteristicile tulpinii britanice, cât şi mutaţia E484K, a fost identificată în România, în urma secvenţierilor făcute de cercetătorii Universității "Ştefan cel Mare" din Suceava. Variantă a fost confirmată la o probă recoltată în județ, de la un pacient care nu a călătorit recent în Marea Britanie.

Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă este momentan relativ redus, principala îngrijorare provine din capacitatea acestora de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa imunizărior.

Luna trecută, noua variantă a fost introdusă ca mutație îngrijorătoare şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Îngrijorări în legătură cu răspândirea acestei variante sunt şi în Japonia, unde aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo au prezentat această mutaţie, scrie într-un comunicat ECDC citat de agenția de presă Reuters.

În Laboratorul de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii "Ştefan cel Mare” din Suceava au fost realizate, pe parcursul ultimelor două săptămâni, secvenţieri pentru 91 de probe, de la pacienţi depistaţi pozitivi cu SARS-CoV-2, din judeţele Suceava, Cluj, Iaşi, Timiş şi Botoşani.


7 views0 comments