• Lumea in Stiri

O adaptare sovietica pentru televiziune a "Stapanului Inelelor", redescoperită după 30 de ani


În 1985, cu câțiva ani înainte de căderea Zidului Berlinului, un lungmetraj „ieftin și încântător” pentru copii se difuza în Uniunea Sovietică, pe micile ecrane.

Versiune sovietică a filmului "Stăpânul Inelelor", publicată săptămâna trecută pe YouTube după 30 de ani de la lansare, a fost vizionată deja de peste 450.000 de fani.

Intitulat "Khraniteli", filmul bazat pe "The Fellowship of the Ring" are o durată de 50 de minute și este, potrivit The Guardian, singura şi unica adaptare a romanului realizată în Uniunea Sovietică.

Producția pentru televiziune a apărut săptămâna trecută, după ce postul 5TV a decis să o publice online pe YouTube.

"Fanii au căutat mult timp această arhivă, dar nu au putut să o găsească timp de decenii", scrie site-ul rusesc World of Fantasy, citat de publicația The Guardian.

Turnat în 1984, după o traducere liberă a romanului realizată de Vladimir Latyshev, producția pentru televiziune este departe de profunzime a cărții lui J. R. R. Tolkien, care vorbește despre războiului dintre bine şi rău, dintre lumină şi întuneric.

De-altfel, trebuie spus că romanul lui J. R. R. Tolkien a fost cenzurat în anii 1960 în Uniunea Sovietică, dar după 1991 a revenit în numeroase traduceri, ca răspuns la interesul fanilor.


Coloana sonoră a filmului produs în Uniunea Sovietică este compusă de Andrei Romanov de la trupa rock Akvarium. Producţia a fost difuzată o singură dată la televiziune, după care a dispărut în arhivele Leningrad Television.Recent Posts

See All