• Lumea in Stiri

O ''cupola de caldura'' aduce temperaturi record in vestul Canadei


Meteorologii canadieni estimează că presiunea ridicată, care ţine aerul cald captiv deasupra regiunilor din vestul Canadei, va continua să ducă la noi recorduri de căldură și în zilele următoare.



O ''cupolă de căldură'' a provocat, deja, temperaturi record, declanşând alerte de caniculă în trei provincii şi două teritorii arctice.

Peste 40 de noi recorduri de temperatură au fost înregistrate în provincia Columbia Britanică pe parcursul weekendului, în special în staţiunea de schi Whistler.


Serviciul Environnement Canada a emis alerte care vizează provinciile Columbia Britanică, Alberta şi anumite regiuni din Saskatchewan şi Teritoriile de Nord-Vest.

Valul de caniculă ''periculos şi fără precedent'' se așteaptă să aducă, spune serviciul de meteorologie canadian, temperaturi de ''aproape 40 de grade în anumite regiuni la mijlocul săptămânii''.



Valorile sunt cu 10 până la 15 grade peste temperaturile considerate normale pentru această perioadă a anului.


Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Canada a fost de 45 de grade Celsius în două oraşe din Saskatchewan în 5 iulie 1937, un record care ar putea fi depăşit în zilele următoare.

''Este mai cald în anumite regiuni din vestul Canadei decât în Dubai'', a spus climatologul-şef al Environnement Canada, David Phillips.

Magazinele nu mai au pe stoc aparate de aer condiţionat şi ventilatoare, în oraşe au fost instalate centre pentru răcorire, iar unele campanii de vaccinare anti-COVID-19 au fost anulate.


14 views0 comments