• Lumea in Stiri

O mosie boiereasca din apropierea Bucurestiului este scoasa la vanzare cu aproape 500.000 de euro


Conacul familiei Niculescu-Dorobanţu de la Cosoba a fost construit spre sfârşitul secolului al XIX-lea după planurile arhitectului Grigore Cerchez. Proprietatea este scoasă la vânzare cu aproape 500.000 de euro.


Dispus pe două niveluri, cu şase camere, conacul este decorat cu elemente de arhitectură neo-românească, cu ferestrele semi-rotunde, marcate de coloane masive unite de fermecătoarele arce trilobate.


Nu lipsește “aleea cu castani”, drumul principal de acces spre conac marcat de castani impunători.Ilie Niculescu-Dorobanţu a fost o figură importantă a României de început de secol, prin contribuţia sa directă din poziţia de prefect de Ilfov, cât şi prin influenţa pe care a avut-o pe scena politică a vremurilor. Căsătorit cu Tatiana Brătianu, fiica lui I.C. Brătianu, Ilie Niculescu-Dorobanţu a fost un influent sfătuitor al acestuia şi o prezenţă solidă în tumultuoasa viaţă politică a epocii.


Conacul de la Cosoba, parte a unui domeniu de 300 de hectare la acea vreme, era considerat “conacul mic” al familiei, reşedinţa principală “de vară” fiind cea de la Darvari. După moartea lui Ilie Niculescu-Dorobanţu, conacul a fost moştenit de fiul sau Ion (Jean) care l-a folosit şi păstrat în familie pană la momentul naţionalizării. În timpul perioadei comuniste domeniul a fost folosit pe post de I.A.S. , clădirile fiind conservate, din fericire, surprinzător de bine.

Astăzi domeniul boieresc cuprinde un teren de aproape 2 hectare, conacul, care are nevoie de renovare, și o serie de clădiri anexă , spatii de locuit, dar şi doua hale-pavilioane mari.

42 views0 comments