• Lumea in Stiri

O piață dintr-un oraș israelian a primit numele Reginei-Mamă ElenaEvenimentul, care a avut loc în orașul PPetah Tikva, din Israel, a reunit oficiali israelieni, supraviețuitori ai Holocaustului și familiile lor, precum și reprezentanți ai comunității israelienilor originari din România.


Potrivit paginii de Facebook a Familiei Regale, „Inițiativa de a denumi o piață în memoria Reginei-Mamă Elena reprezintă un gest cu o semnificație simbolică deosebită, care reflectă legăturile strânse între România și Israel”.


În 1993, Regina-Mamă Elena a primit din partea Yad Vashem (Memorialului Victimelor Holocaustului, instituție oficială a Statului Israel) titlul „Drept între popoare”, pentru curajul său în salvarea evreilor în timpul Holocaustului din România.


Israelul a apreciat în special acțiunea ei hotărâtoare în împiedicarea deportării evreilor în lagărul de exterminare de la Belzec (primul lagăr de xeterminare nazist), în toamna anului 1942, precum și pledoariile ei, între anii 1943-1944, pentru a permite întoarcerea evreilor și rromilor deportați din Transnistria.


Am auzit că se întâmplă anumite lucruri cu evreii noștri la București, aici în țară, și aveam contact, și mama mea și cu mine, destul de des cu rabinul șef care era atunci la București, Alexandru Şafran, și ne explica puțin cam ce se întâmplă, cam ce are să se întâmple – cred că știa el mai multe lucruri –, și atunci mama mea s-a sesizat foarte tare pe toată chestiunea asta, și de la una, de la alta, ea a reușit față de Antonescu. Antonescu era un om destul de bizar în anumite lucruri, fiindcă făcea ce toată lumea știe, dar avea un fel de… cum să spun, un respect foarte adânc față de mama mea. Și ea a reușit, în cursul mai multor luni, să-l domolească în ceea ce făcea el cu evreii, și a reușit într-o bună măsură.”, spunea Regele Mihai într-un interviu din 2008.

69 views1 comment