• Lumea in Stiri

O pictura semnata Edouard Manet va fi expusa in premiera la Paris, inainte de licitatie


O pictură semnată de pictorul francez Edouard Manet, reprezentând un câine, care nu a mai fost expusă până în prezent, va fi scoasă pentru prima dată la licitaţie şi va putea fi admirată timp de două zile înainte de vânzare, la Paris. Prețul a fost estimat la cel puţin 280 de mii de euro. Artistul francez modernist a schiţat tabloul de mici dimensiuni în 1879 pentru a-l oferi cadou lui Marguerite Lathuille, fiica unui cârciumar din Paris. În ultimii 140 de ani, lucrarea a rămas în familia Lathuille, care a refuzat orice ofertă de cumpărare.

Expertul în artă Frederick Chanoit susține că tabloul, care măsoară 32,5 centimetri pe 24,5 centimetri, a fost realizat în 20 de minute şi este un exemplu al abilităţilor lui Manet.

''Nu este una dintre capodoperele lui, dar este o interpretare strălucită a tehnicii lui Manet; o simfonie minunată de şuviţe şi tuşe care îi demonstrează geniul pur'', a spus Frederick Chanoit, potrivit publicației The Guardian.


''Este diferit de lucrările sale clasice, dar îi pune în evidenţă abilităţile tehnice de pictor. Faptul că într-un timp scurt şi cu puţine mişcări de penel, cu minimum de mijloace, a putut produce această pictură a unui câine, asemenea unei mingi de blană, dinamic şi cu ochi vii, este extraordinar'', a mai spus el.

Chanoit spune că pictura a fost catalogată şi s-a scris despre ea, dar nu a fost niciodată expusă public.

''Suntem în posesia unor scrisori care arată că în anii 1920 un negustor de artă i-a scris lui Marguerite implorând-o să-i vândă tabloul, dar aceasta l-a refuzat. A fost moştenit direct de copiii acesteia, care nu au dorit să îl vândă până acum'', spune expertul.

Pictura în ulei pe pânză, denumită după numele câinelui, un exemplar din rasa griffon botezat Minnay, face parte dintr-o serie de opt tablouri care înfăţişează câini, realizate de Edouard Manet în perioada 1875-1883.


14 views0 comments

Recent Posts

See All