• Lumea in Stiri

O sticla de vin spatial este scoasa la licitatie cu 1 milion de dolari

Updated: May 6, 2021


O sticlă de vin franțuzesc Chateau Petrus din recolta anului 2000, care a călătorit în spaţiu la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, a fost pusă în vânzare de casa de licitaţii Christie's cu un preț estimat de 1 milion de dolari.Dacă sticla de vin își va găsi și un cumpărator care să ofere această sumă, atunci va deveni cea mai scumpă sticlă de vin din lume.


Vinul a făcut parte dintr-un lot de 12 sticle trimise la bordul ISS în noiembrie 2019, la iniţiativa unui start-up European. După 14 luni de maturare pe orbita Terrei, preţioasele sticle de vin au revenit pe Pământ în ianuarie 2021.

Testele realizate ulterior de Institutul de ştiinţe ale viţei-de-vie şi ale vinului din cadrul Universităţii Bordeaux au arătat că Chateau Petrus este în continuare 'un vin foarte bun' după sejurul petrecut în spaţiu.

La finalul unei sesiuni de 'degustare în orb', anumite diferenţe au fost totuşi constatate între versiunea 'celestă' şi cea terestră, iar ele au constat în principal în culoare, dar şi în nuanţe ale mirosului şi gustului.

Suma obţinută din vânzare vinului spațial va fi utilizată pentru a finanţa cercetări agricole şi viitoare misiuni spaţiale.

Recordul actual, pentru o sticlă de vin standard (75 cl), a fost stabilit în octombrie 2018, la New York, de o sticlă Romanee- Conti din recolta anului 1945, care a fost vândută cu 558.000 de dolari.


49 views0 comments