• Lumea in Stiri

O stradă sau o grădină publică din Florența va purta numele Reginei Mamă Elena a României


Primăria orașului italian Florența, unde a trăit ani buni mama Regelui Mihai, a luat decizia ca o stradă sau o grădină publică din oraș va purta numele Reginei Mamă Elena.


De-altfel, pe 27 ianuarie, la Florența, a fost omagiată Regina Mamă, de Ziua Internațională a Holocaustului, pentru contribuția ei la salvarea evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.


Titlul va fi "Elena a României" pentru că dorința ei în timpul exilului ei în orașul nostru a fost să fie cunoscută tocmai prin acest nume", a declarat pentru Știrile TVR reprezentanta alianței civice " Nardella" care a susținut , în numele comunității române și italiene din Florența acest proiect.


După abdicarea forțată a Regelui Mihai, Elena a împărtășit soarta fiului ei, trăindu-și restul vieții în exil, la Florența.


Ea a fost izgonită din România de autoritarul Carol al II-lea. Regele i-a trimis totuşi banii rezultaţi din vânzarea vilei de la Mamaia, dăruită ei de Regina Maria.

Elena a folosit aceşti bani împreună cu alţii de la familia regală a Greciei pentru a cumpăra Vila Sparta de la Florenţa.

Restaurarea vilei Sparta de la Florenţa și a grădinii şi galeriile Florenței au ajutat-o pe Elena să-şi depăşească suferinţa.

Reședința ei a devenit un loc căutat de celebrități, intelectuali, politicieni.


Mihai avea voie să o viziteze , însă, numai de două ori pe an. Pentru el, Regina-Mamă a amenajat un pavilion care păstrează și astăzi memoria Regelui.

La fel şi trandafirii plantați de Regina-Mamă pentru fiul ei.


7 views0 comments