• Lumea in Stiri

O tara din Asia cultiva orezul modificat genetic pentru prevenirea orbirii in randul copiilor


Statul Filipine a devenit primul din lume care a aprobat producţia comercială de orez auriu (Golden Rice), modificat genetic pentru a reduce riscul de orbire la copii.


Orezul auriu conţine niveluri ridicate de betacaroten, care combate deficienţa de luteină, una dintre principalele cauze ale orbirii în rândul copiilor din Asia care suferă din cauza malnutriției.Orezul obişnuit, hrana zilnică a sute de milioane de asiatici, produce beta-caroten în plantă dar acesta nu se regăseşte în bobul de orez.

Vitamina A este esenţială pentru creşterea şi dezvoltarea normală şi are un rol important în funcţionarea sistemului imunitar şi în vedere.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că deficitul de vitamina A este responsabil de până la 500.000 de cazuri de orbire infantilă în fiecare an, jumătate dintre aceşti copii murind în decurs de 12 luni de la pierderea vederii.


Aproape 17 % dintre copiii cu vârsta de sub cinci ani din Filipine au deficienţă de vitamina A,


Orezul auriu a fost analizat şi a primit undă verde de la autorităţile de reglementare în domeniul siguranţei alimentare din Australia, SUA şi Canada fără a fi însă autorizat pentru producţie în vederea comercializării în aceste ţări.


Orezul Golșden Rice a întâmpinat rezistenţă din partea grupărilor de mediu care luptă împotriva alimentelor modificate genetic.