• Lumea in Stiri

O veste buna: cancerul endometrial poate fi depistat mult mai usor


Revista Nature Communications publică rezultatele unui studiu important al cercetătorilor de la Universitatea Manchester din Marea Britanie.


Aceștia au anunţat vineri că au reuşit să detecteze cancerul endometrial folosind un simplu test urinar. Este o descoperire importantă, având în vedere că este o metodă este mult mai puţin invazivă şi nedureroasă în comparaţie cu celelalte teste actuale, informează AFP.


În prezent, aceste forme de cancer sunt depistate cu ajutorul unei biopsii, care constă în prelevarea de celule din interiorul uterului şi care necesită uneori şi folosirea unui telescop fin.


Procedura este dureroasă, iar 31% dintre paciente trebuie să facă testul şi a doua oară.

Noul instrument de detectare este bazat pe probe de urină sau de secreţii vaginale, care pot fi obţinute prin autoprelevare la domiciliu.


Noul sistem a permis diagnosticarea corectă într-un procent de 91,7% pentru femeile care suferă într-adevăr de un cancer endometrial – denumit şi cancer de corp uterin, diferit de cancerul de col uterin, detectat la rândul său printr-un simplu frotiu.


Pentru femeile fără cancer endometrial, testul a arătat o eficacitate în privinţa diagnosticării negative de 88,9%.


Acest studiu considerat promiţător a fost realizat pe un grup de 216 femei, dintre care 103 erau suspecte de cancer sau ştiau deja că aveau un cancer uterin.


Urmează, însă, o confirmare în cadrul unei cercetări mai ample.

9 views0 comments