• Lumea in Stiri

Oamenii nu pot trai mai mult de 150 de ani?


Oamenii ar putea trăi între 120 şi 150 de ani, dar nu mai mult decât această 'limită absolută' a duratei de viaţă, arată concluziile unui studiu din jurnalul Nature Communications, publicat de cercetători în biotehnologii din Singapore, de la Roswell Park Comprehensive Cancer Center din Buffalo, New York şi de la Institutul moscovit Kurchatov.


Cercetătorii au folosit modele matematice şi au ajuns la concluzia că după acest interval de 120 - 150 de ani, organismul îşi pierde complet abilitatea de a se reface după boli sau accidentări, iar rezultatul este invariabil decesul. Pe de altă parte, dacă vor fi dezvoltate terapii pentru a extinde rezistenţa organismului, oamenii ar putea trăi mai mult şi ar putea fi mai sănătoşi

Cercetările se bazează pe date istorice, teste de sânge și obiceiuri, inclusiv activitate fizică.


Concluzia este că persoanele mai tinere fac mai mulţi paşi zilnic, iar pe măsură ce organismul îmbătrâneşte, numărul de paşi scade.Studiul nu este primul care foloseşte modele matematice pentru a examina potenţialul maxim al duratei unei vieţi umane. Jan Vijg, genetician la Albert Einstein College of Medicine, a coordonat un studiu detaliat în 2016 în jurnalul Nature, care a analizat tendinţe în ceea ce priveşte speranţa de viaţă pentru a estima că este improbabil pentru oameni să depăşească vârsta de 125 de ani. Alţi cercetători sunt însă de părere că nu există o limită maximă a duratei de viaţă umane.Chiar dacă studiul sugerează că oamenii ar putea atinge vârsta de 150 de ani, el nu precizează absolut nimic despre calitatea vieţii la astfel de vârste.


Cercetătorii sunt însă de părere că soluţia ar putea fi identificarea unor modalităţi de a creşte rezistența organismului la vârste înaintate Soluția, spun medicii, ar fi dezvoltarea de organe mecanice sau prin identificarea unor moduri de a reprograma celulele îmbătrânite ale organismului.Desigur însă că durata vieţii unui individ este dependentă şi de alte variabile, cum ar fi dieta, venitul, mediul de viaţă etc. Astfel de studii sunt în mod inerent inexacte şi oricâte schimbări ar putea fi aplicate, un lucru rămâne sigur: faptul că suntem toţi muritori.