• Lumea in Stiri

Oamenii si diversitatea portului popular din Venetia Fagarasului la Muzeul Satului din capitala


Muzeul Satului 'Dimitrie Gusti' împreună cu Asociaţia Culturală 'Ioan Cavaler de Puşcariu' deschid, din 26 iunie, expoziţia 'Viaţa, oamenii şi diversitatea portului popular din Veneţia Făgăraşului'.

O expoziţie la care vor putea fi văzute costume populare din satul Veneţia de Jos, judeţul Braşov şi fotografii din viaţa satului realizate de Dinu Constantin.

Sunt multe păreri care circulă în jurul numelui localității, care după scriere pare că are legătură cu celebra Veneție a Italiei. O teorie spune că în trecut exista un popor pe nume vineti, care locuia pe lângă daci.


Veneţia de Jos a fost odinioară pentru România ca Veneţia pentru Italia.


De altfel cele două localităţi sunt la origini înfrăţite – puţină lume ştie – pentru că satul transilvănean a fost înfiinţat de colonişti romani veniţi din peninsulă, după cum scrie istoricul secolului trecut Nicolae Densuşianu, cunoscut pentru lucrarea sa monumentală ,,Dacia preistorică”.


Renumele satului a făcut furori printre bucureştenii dornici să vină la băi aproape de munte. Dintotdeauna – pentru că nu e nimeni să-şi amintească începutul – la Veneţia au curs cele şase izvoare termale, bogate în săruri minerale şi apte să vindece cam toate afecţiunile umane. Astăzi, deşi apele izvorăsc în continuare, nu mai găsim acolo decât o zonă mlăştinoasă aflată între dealuri, pe o arie de două hectare, care aparţine domeniului comunal. Pe vremurile băile amenajate aici situau Veneţia pe harta balneo-climaterică a României.


Localnicii din satul Veneţia de Jos sunt moştenitorii unui tezaur vestimentar de excepţie pentru zona de răsărit a Ţării Făgăraşului, cu piese de port popular unice şi destul de puţin cunoscute. Pe lângă minunatele exponate vestimentare, în expoziţie ajung o serie de fotografii din viaţa satului, mare parte făcute în cadrul proiectului de documentare a portului popular 'Acasă la Origini'- La Blouse Roumaine, de fotograf Dinu Constantin.

'Ca orice proiect fotografic, musai să spună o poveste, o poveste despre oameni, despre obiceiuri, despre cine sunt ei cu adevărat, despre origini, despre moşteniri primite, despre moşteniri ce vor fi dăruite. O poveste despre ce ne defineşte, despre ce ne face să fim unici, despre un fir roşu pe care să-l lăsăm de urmat alor noştri.', spune fotograful Dinu Constantin.

Expoziția din capitală rămâne deschisă,din 26 iunie, timp de o lună, de miercuri până duminică, între orele 10.00 - 18.00 la Casa Glod din incinta Muzeului Naţional al Satului 'Dimitire Gusti'.


39 views0 comments