• Lumea in Stiri

Omagiu adus scriitoarei Ileana Vulpescu de Biblioteca 'Aman'/VIDEO


Biblioteca Judeţeană 'Alexandru şi Aristia Aman' din Craiova aduce un omagiu scriitoarei Ileana Vulpescu printr-un clip video în care sunt prezentate volumele care îi poartă semnătură şi care aparţin fondului de carte al instituţiei.


Clipul video prezentat pe pagina de Facebook a bibliotecii se doreşte a fi o expoziţie online organizată în memoria scriitoarei care a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 89 de ani.


Expoziția online poate fi urmărită aici: https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=459534285151306


'În urmă cu patru ani, Ileana Vulpescu a donat o colecţie de peste 1.300 de volume către Biblioteca Judeţeană 'Alexandru şi Aristia Aman' - acest 'loc sacru', aşa cum obişnuia să amintească scriitoarea biblioteca din oraşul în care şi-a petrecut adolescenţa.


Colecţia este alcătuită din cărţi rare, în limba franceză, din domeniul filologic, tipărite la sfârşitul secolului al XIX-lea şi la începutul secolului XX, precum şi câteva reviste. Actualmente, fondul 'Ileana Vulpescu' este constituit la nivelul Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc', se menţionează într-un comunicat al Bibliotecii 'Aman'.


Ileana Vulpescu s-a născut la data 21 mai 1932, în comuna Bratovoieşti, judeţul Dolj. De la vârsta de 7 ani, a locuit în Craiova, unde a urmat cursurile Şcolii 'Regina Elisabeta' şi ale Liceului de fete 'Elena Cuza'.


Studiile superioare le-a urmat la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, Secţia franceză, în perioada 1953-1958, unde a susţinut licenţa cu specializarea limba şi literatura franceză. A lucrat ca lexicograf la Institutul de Lingvistică al Academiei Române şi a fost membră a Uniunii Scriitorilor din România încă din 1972.


Aceasta a scris proză şi teatru, cel mai cunoscut roman al său, 'Arta conversaţiei', ajungând best-seller înainte de 1989. A tradus din literaturile engleză, franceză şi spaniolă şi a semnat versiuni în limba franceză din literatura modernă şi contemporană românească.


Cititorii Bibliotecii Judeţene 'Alexandru şi Aristia Aman' pot împrumuta sau pot consulta în sala de lectură următoarele cărţi ce poarta semnătura scriitoarei Ileana Vulpescu: 'Arta compromisului', 'Arta conversaţiei', 'Candidaţii la fericire', 'Carnetul din port-hart', 'De-amor, de-amar, de inimă albastră', 'Noi, doamnă doctor, când o să murim?', 'Notă informativă bătută la maşină', 'Pe apa sîmbetei', 'Preludiu', 'Rămas-bun casei părinteşti', 'Sărută pământul acesta', 'Viaţă, viaţă, legată cu aţă'.


Recent Posts

See All