• Lumea in Stiri

Omul care si-a dat foc pe partie, ca protest fata de regimul comunistPe 2 martie 1989, brașoveanul Liviu-Cornel Babeș își dădea foc pe pârtia Bradul, din Poaina Brașov.


Gestului lui era un protest față de politica regimului comunist și a fost făcut în fața a sute de turiști români și străini.


De-altfel, întâmplarea a ajuns în presa străină cu ajutorul a doi turişti scoţieni, care se aflau în acel moment pe pârtie şi care au relatat întâmplarea unei agenţii de ştiri, aceasta fiind preluată mai departe de marile publicaţii. În schimb, în ţară doar românii care ascultau „Europa Liberă" au aflat de sinuciderea lui Liviu Babeş.

„Stop Mörder! Braşov=Auschwitz". Acestea au fost ultimele cuvinte ale eroului martir care şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov.

În 1989, Liviu Babeş avea 47 de ani, era pictor şi sculptor amator.


Bărbatul lucra ca maistru electrician la Trustul de Prefabricate Braşov, iar maniera în care şi-a plănuit manifestul i-a uimit pe apropiaţii lui.În anul 1990, cu ocazia primei comemorări, a fost dezvelită, pe Pârtia Bradu, o cruce de fier în memoria lui Liviu Babeş. În 2007 a fost declarat erou naţional.


216 views0 comments