• Lumea in Stiri

Omul Dragon ar putea fi cea mai apropiata ruda a omului


Cel mai mare craniu din specia homo, care zeci de ani a rămas ascuns în China, aparține unei varietăți de om preistoric necunoscute până acum.


Cunoscut sub numele de craniul Harbin şi descoperit în urmă cu 140.000 de ani, craniul ar aparține unei specii numită Homo Longi (long în chineză înseamnă "dragon"), iar ultimele concluzii ale cercetătorilor ar putea revoluționa teoriile referitoare la evoluțiile care au dus la apariția Homo sapiens, omul modern, scrie The New York Times.

Și asta pentru că Omul Dragon este o specie în sine și pare a fi mai aproape de Sapiens decât omul din Neanderthal. Aceasta este concluzia cercetărilor de la Universitatea Shijiazhuang din China, în urma analizelor craniului fosilizat.


Craniul Harbin, care aparține unei persoane de sex masculin de aproximativ 50 de ani, care a trăit acum cel puțin 146 de mii de ani, în timpul Pleistocenului mijlociu, are unele caracteristici tipice speciilor arhaice, dar și o serie de particularităţi care îl fac să fie diferit de toate celelalte specii de Homo cunoscute anterior. Cercetătorii bănuiesc că această specie ar fi interacționat direct cu Homo sapiens. Iar din punct de vedere al evoluției, Omul Dragon ar putea fi ruda noastră cea mai apropiată.


Pe de altă parte, paleoantropologi de la Universitatea Sapienza din Roma consideră, mai degrabă, că descoperirea ar defini mai bine linia așa- numiţilor Denisova, hominizii despre care nu ştim încă foarte multe, dar care au jucat un rol important în evoluția umană.Timp de 85 de ani, craniul Omului Dragon a rămas într-o fântână abandonată, după ce un muncitor de pe un șantier de construcții l-a găsit în 1933 și l-a ascuns acolo, pentru că regiunea se afla atunci sub ocupație japoneză. Cu puțin înainte de moartea sa, în 2018, omul a vorbit familiei despre descoperirea făcută în urmă cu mulți ani. Rudele s-au dus la locul indicat, au găsit craniul și l-au predat Universității din Hebei.

Craniul este păstrat acum în Muzeul de Geoștiințe al Academiei Chineze.


Pe de altă parte, și cercetătorii israelieni au anunțat o descoperire importantă. Ei cred că au identificat o nouă specie de om preistoric, care ar pune sub semnul întrebării ipoteza cunoscută până în prezent potrivit căreia omul de Neanderthal a apărut în Europa şi apoi a migrat spre sud.

În timpul săpăturilor arheologice din apropierea oraşului Ramla, din centrul Israelului, arheologii au descoperit rămăşiţe umane preistorice cu trăsături pe care nu le-a putut atribui niciunei specii cunoscute de Homo.

Astfel, cercetătorii consideră că au descoperit o nouă specie din genul Homo, pe care au numit-o „Nesher Ramla”, după situl în care a fost găsită.49 views0 comments