• Lumea in Stiri

Omul zilei- Alexandru Repan


Spectacolul „Efecte colaterale” de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, îl aduce, astăzi, în faţa publicului pe actorul Teatrului Nottara, Alexandru Repan, chiar la aniversare, în ziua în care împlinește 81 de ani. În foaierul Sălii Horia Lovinescu, o expoziţie de fotografie aduce laolaltă instantanee cu cele mai importante roluri interpretate de Alexandru Repan la Nottara.


Alexandru Repan s-a născut pe 26 februarie 1940, la Bucureşti. Un bărbat şarmant, cu privire pătrunzătoare şi cu zâmbet cuceritor, a fost fratele mijlociu din Fraţii Karamazov, fermecătorul Claudiu, din Hamlet sau Lopahin, din Livada de vişini. Alexandru Repan mărturisea că hobby-ul său e teatrul, iar meseria sa e viaţa.


„Prima mea încercare de regie am comis-o prin clasa a V-a sau a VI-a, cu Scrisoarea III. Eu eram Baiazid, un coleg de-al meu, pe care îl chema Mircea, a jucat chiar Mircea cel Bătrân. Mama a semnat costumele. Mie mi-a încropit niște șalvari, iar lui Mircea i-a făcut rost de un costum popular. Așadar, prima regie am semnat-o pe când aveam vreo 10 ani”, își amintește Alexandru Repan.

Viața i-a fost schimbată, în 1961, de Horia Lovinescu, pe atunci directorul Teatrului Nottara, care l-a remarcat și i-a propus angajarea acolo.


Și așa a făcut Alexandru Repan rolurile mari în piese precum: „Crimă și pedeapsă” de Dostoievski, „Bună seara, domnule Wilde” de Oscar Wilde, „Craii de curte veche” de Mateiu Caragiale, „Cui i-e frică de Virginia Woolf” de Edward Aldee, „Richard al III-lea nu se mai face” de Matei Vișniec, etc.

Și în numeroasele filme, în care a fost distribuit, a făcut roluri memorabile: „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Dimitrie Cantemir”, „Războiul independenței”, „Horea”, „Masca de argint”, „Hanul dintre dealuri”, „Rochia albă de dantelă”, etc.

Pentru cariera sa artistică remarcabilă, Alexandru Repan a fost distins cu numeroase premii şi decorat, în anul 2002, cu Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Cavaler, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc.


20 views0 comments