• Lumea in Stiri

Operatiunea Crossroads- primele teste nucleare americane


Un nor în formă de ciupercă a crescut deasupra unui vas fără echipaj în timpul testării atomice în 1946. Detonată de Statele Unite în Atolul Bikini, din Pacific, bomba de 21 de kilotone era asemănătoare ca putere cu cele lansate asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki în august 1945.

Se întâmpla în urmă cu 75 de ani, la 6 iulie 1946: Statele Unite lansau o bombă atomică deasupra lagunei atolului Bikini din Pacific, transformat în poligon pentru experienţe nucleare. Era începutul unui lung șir de teste care au avut loc în perioada 1946-1958. Mai exact, este vorba despre 59 de experienţe cu bombe atomice şi cu hidrogen.In iulie 1946, Statele Unite au efectuat doua teste nucleare in Atolul Bikini din Oceanul Pacific, pentru a masura expunerea la radiatii. Avand numele de cod Able pentru explozia atmosferica si Baker pentru detonatia subacvatica, cele doua au fost primele din mai mult de 1.000 de teste realizate de SUA, in urmatoarele cinci decenii.


Fotografiile testelor, în alb și negru, au fost publicate abia în anul 2012 de Life.com.


Acestea au fost făcute de fotograful de origine germană Fritz Goro, care a lucrat pentru revistă timp de patru decenii.Unele dintre animalele folosite pentru a testa nivelul de radiații au supravietuit doar câteva zile, în timp ce efectele avute asupra marinarilor au fost observate timp de zeci de ani.


Goro a fost printre sutele de civili care au asistat la exploziile impresionante și la rezultatul distrugerilor navelor acostate in jurul "zonei zero", unde avea loc explozia.

Testele nucleare, împreună cu altele efectuate în anul 1946 au fost cunoscute ca făcând parte din Operațiunea Crossroads.
Statele Unite ale Americii au detonat, pe 1 martie 1954, în Atolul Bikini din Insulele Marshall, ceea ce a rămas în istorie drept cea mai puternică bombă testată de americani. Lansarea a fost parte a testului Castle Bravo.Seria de teste nucleare din Atolul Bikini a avut loc între 1946 şi 1958. Forţele armate americane au declanşat în această perioadă un număr de 67 de dispozitive, în cadrul unor teste efectuate pentru explozii în aer, sub apă şi la nivelul solului.


Iniţial, locuitorilor li s-a spus că vor face sacrificiul de a-şi părăsi locuinţele „pentru binele omenirii”, aceştia primind promisiunea că vor putea reveni în insulele locuite de strămoşii lor de sute de ani.


În realitate, locuitorii din patru atoluri, Enewetok, Rongelap, Utrik şi Bikini, nu au mai putut niciodată să revină acasă. Rezultatele testelor nucleare încă se mai fac simţite.Cel mai grav incident a avut loc în 1954, când bomba detonată pe 1 martie a avut o putere dublă faţă de cea preconizată, iar schimbarea direcţiei vântului a afectat în mod tragic vieţile locuitorilor rămaşi în zonă, în afara ariei evacuate.


Locuitorii au început să ceară dreptate în justiţie abia în anii 1970, iar Statele Unite au fost nevoite să recunoască suveranitatea naţiunii din insule şi să ofere compensaţii în valoare de 150 de milioane de dolari pentru pagubele produse de testele nucleare.


Insulele au obţinut independenţa în 1986.Foto: Kapoor Baldev, Fritz Goro

142 views0 comments