• Lumea in Stiri

Orasul iubirii implineste 1600 de ani/reportaj FOTO+VIDEO


Un oraș al iubirii nu poate să nu aibă o legendă. Și cea a Veneției spune că în ziua de 25 martie, în anul 421, a fost așezată prima piatră de temelie a Bisericii San Giacomo di Rialto. În Basilica San Marco se organizează, anul acesta, tot în 25 martie, primul eveniment ce marchează cei 1600 de ani de la acel moment, printr-o liturghie a Patriarhului Francesco Moraglia, ce va fi transmisă în direct prin rețeaua de televiziune. De la ora 16.00, toate bisericile din orașul stat au fost invitate să tragă clopotele, iar seara, postul de televiziunea Rai va transmite un reportaj special dedicat Veneției. Sunt 235 de propuneri de inițiative, prezentate de 135 de persoane sau organizații, cu idei care să celebreze cei 1600 de ani ai orașului lagunar, cel puțin de-a lungul întregului an, în urma apelului lansat de Comitetul pentru sărbătorire, înființat de Primăria din Veneția.

Dincolo însă de legenda locală, se pare că Veneția s-a întemeiat treptat, ca urmare a fluxului de refugiați care au abandonat câmpia padana sub amenințarea invaziei longobarde din nordul Italiei.

Republica Veneția a fost și este cunoscută sub mai multe denumiri: Republica Sfântului Marcu, Republica Leului, sau Serenissima. Pentru că, la granița culturală cu Imperiul Bizantin, Veneția a dezvoltat un puternic spirit de independență, care a dus la formarea unui oraș-stat. Conducatorul politic era dogele, ales teoretic pe viață, dar practic constrâns adeseori să renunțe la propriul mandat în primele secole, din cauza rezultatelor nemulțumitoare pentru comunitate.

Amplasata în laguna sărată a Mării Adriatice, pe aproape 5 kilometri de pământ, Veneția se întinde pe mai mult de 100 de insulițe. Principala cale pe apă este Canal Grande, care leagă Piața San Marco de periferia orașului.


De-a lungul Marelui Canal sunt unele dintre cele mai frumoase palate ale Europei, ridicate de bogații neguțători venețieni.

Capitala regiunii Veneto, Veneția a devenit celebră încă din anul 697 pentru Carnavalul organizat aici, dar și pentru Palatul Dogilor, Piata San Marco și, desigur, cele peste 160 de canale, care justifică includerea sa în Patrimoniul Mondial al UNESCO.


Legendele Cetății i-au adus și renumele de oraș al iubirii, ales de îndrăgostiții fermecați de arhitectura și canalele cu gondolieri. În realitate, până în 2020 Veneția ajunsese o destinație atât de populară încât era sufocată de turiști, iar romantismul comercial este bine piperat.

Orașul despre care se spune că nu obosește și nu doarme niciodată, cu vaporetto și "traghetti" pentru turiști, este și o adevărată minune inginerească. Mereu sub ape, este construit de fapt pe un fel de fundație din lemn, bine ancorată în solul lutos, și protejată de sedimentele care s-au adunat de-a lungul timpului.


De anul trecut, Veneția este, în sfârșit protejată de mult așteptatul sistem de diguri MOSE, un sistem compus din 78 de porţi hidraulice care trebuie să se închidă în fața mareelor.

Inundaţiile din Veneţia, „acqua alta”, sunt cauzate de o combinaţie de factori, exacerbaţi în ultimii ani de modificările climatice: de la creşterea nivelului mării şi maree neobişnuit de ridicate, până la coborâre treptată a scoarței tereste, care a împins în jos nivelul solului pe care a fost construit oraşul.

Dintre cele 23 de maree înalte de peste 140 de centimetri înregistrate în istorie, 14 s-au produs în ultimele două decenii, iar 5 doar în noiembrie 2019, când Piaţa San Marco a fost acoperită de apă cu înălţimea de un metru.


În ultimul an, numărul mareelor a fost mult mai redus, la fel și numărul turiștilor. Într-un oraș al iubirii care astăzi este din nou în lockdown, și în care natura caută să-și recâștige locul. Așa cum au fost și cei doi delfini rătăciți într-un moment trist, pe celebrul Canal Grande.