• Lumea in Stiri

Originea coronavirusului- ipoteza unui accident la Institutul din Wuhan a fost relansata


Problema originii SARS-CoV 2 agită lumea științifică de mai bine de un an.


Mai multe piste sunt în studiu, printre care provenienţa animală. Deşi o echipă a Organizației Mondial a Sănătății însărcinată să ancheteze în legătură cu acest subiect a înlăturat ipoteza unui accident de laborator, noi documente distribuite pe Twitter stârnesc îndoieli.

Este vorba despre o teză şi două memorii redactate în 2014, 2017 şi 2019, care şubrezesc argumentele susţinute de laboratorul din Wuhan până acum, după cum scrie publicația franceză "Le Monde".

Potrivit cotidianului, înscrisurile ar dovedi că Institutul de virusologie din Wuhan nu ar fi fost absolut sincer în ce priveşte numărul şi natura coronavirusurilor pe care le conservă, precum nici în privința experienţele făcute pe aceste virusuri. "Ştiam că cercetătorii de la Wuhan Institute of Virology nu fac publice toate datele de care dispun", a spus specialistul în biologie moleculară Virginie Courtier pentru ziarul "Le Monde". "Suntem de data aceasta pe o treaptă superioară: mai multe dintre declaraţiile lor precedente par a fi contrazise în aceste memorii".

Paralel cu această divulgare de documente, circa 20 de cercetători renumiţi au lansat un apel în revista "Science" pentru ca pista unui accident de laborator să fie studiată, la fel ca şi cea a "răspândirii zoonotice". "Este necesară şi realizabilă o mai mare claritate privind originile acestei pandemii", se poate citi în scrisoare. "Trebuie să luăm în serios ipotezele privind cauzele naturale sau cele legate de un laborator, până ce vom dispune de date suficiente. O anchetă adecvată trebuie să fie transparentă, obiectivă, bazată pe date. Ea trebuie să includă o expertiză vastă, să fie supusă unui control independent şi să fie gestionată responsabil pentru a minimiza impactul conflictelor de interese".


Cerând agenţiilor de sănătate publică şi laboratoarelor să facă publice dosarele lor, cercetătorii solicită ca ancheta privind originile coronavirusului să fie documentate scrupulos "în aşa fel încât analizele să fie reproductibile de către experţi independenţi".