• Lumea in Stiri

Padurea Craiului - casa racului bihorean


Racul bihorean, o specie endemică descoperită şi studiată în ultimul an de o echipă de specialişti în zona Pădurea Craiului, este obiectul unui proiect turistic organizat până în luna septembrie de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă din Bihor.În cadrul proiectului numit 'Pădurea Craiului - casa racului bihorean' se va amenaja o potecă tematică pe Valea Dâlbii din Căbeşti şi va fi elaborat un plan pentru dezvoltarea turismului responsabil în zonă, bazat pe protejarea biodiversităţii locale, cu poteci tematice, trasee de turism, cicloturism şi alergare montană.


'Racul bihorean (Austropotamobius bihariensis) este prima specie de rac descrisă în Europa după mai bine de 100 de ani de dr. Lucian Pârvulescu - conferenţiar la Universitatea de Vest din Timişoara. Fiind endemic pentru România, arealul speciei este strict limitat la vestul Munţilor Apuseni, ocupând afluenţi ai Crişurilor. Specia a fost descrisă recent, în 2019, nefiind încă inclusă în vreun act normativ care să-i asigure un statut de protecţie', potrivit specialiștilor Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă din Bihor.


Noua specie endemică descoperită va fi prezentată într-o conferinţă de presă, la Oradea.

Proiectul 'Pădurea Craiului - casa racului bihorean' este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin Programul Spaţii Verzi - Componenta Arii Naturale Protejate.